+31 (0)165 74 60 15

×

3 augustus 2020 door Gerrit Mulder | Tips in tijd van Corona

Bij Intenza geloven we dat gedrag dé succesfactor is voor het realiseren van je ambities. In dit artikel behandel ik hoe je als leider kan inspireren door middel van je gedrag. Want: ‘mensen doen niet wat je zegt, ze doen wat jij doet’. Zo creëer je als leider vertrouwen.

Tip: onderaan dit artikel kun je de gratis ‘Vertrouwensmeter’ downloaden.

Vertrouwen is in onze natuur een van de belangrijkste eigenschappen. De meeste mensen omringen zich het liefst met mensen die te vertrouwen zijn. Voor velen is vertrouwen daarom ook een persoonlijke kernwaarde.

Wist je dat vertrouwen uit 4 onderdelen bestaat?

Ken Blanchard (‘81) leert ons met zijn ‘ABCD Trust Model’ dat je op vier gebieden betrouwbaar moet zijn, wil iemand je volkomen vertrouwen.

vertrouwen

De 4 elementen van vertrouwen

1) Integriteit

Dit gaat over congruent gedrag. Maar wat is dat eigenlijk? Wanneer je congruent bent, betekent dit dat je zowel non-verbaal als verbaal in gedrag hetzelfde overkomt op een ander. Zo worden in de praktijk vaak onnodig afspraken met de beste bedoelingen toegezegd en niet nagekomen.
Bijvoorbeeld: “Ik ken Peter goed, ik breng je wel met hem in contact!”. Neem dan meteen contact op met Peter en koppel dit terug, het liefst binnen 24 uur.
Waarom? Gemaakte afspraken vallen binnen 24 uur van je ‘mentale radar’ af.

Tip: zorg dat je snel schakelt en terugkoppelt. Zo maak je het vertrouwen waar èn voorkom je een druk geheugen met losse eindjes waardoor je de afspraak vergeet na te komen.

2) Intenties

Korte opfrisser: een intentie is hetgeen je wil bereiken met een actie. Om vertrouwen te wekken is het belangrijk dat de ander jouw positieve intentie ervaart. Als je iemand helpt vanuit een dubbele agenda, verlies je vertrouwen. Eerder schreef Intenza over het stofje oxytocine wat leidt tot een gevoel van verbinding tussen mensen (lees: https://www.intenza.nl/artikelen/benut-de-kracht-van-oxytocine/). Wat blijkt? Als je iemand helpt zonder voorwaarden, zorgt dit voor oxytocine bij jou en de ander. Het effect is dat jullie een gevoel van verbinding ervaren. Een leuk feit: als iemand jou iets belangeloos ziet doen voor een ander stijgt zijn vertrouwen in jou en ervaart diegene dezelfde verbinding.

Tip: probeer het eens uit! Bijvoorbeeld door oprechte interesse te tonen na een belangrijk gesprek, of wens de ander succes bij een uitdaging, geef iemand een welgemeend compliment voor een behaald succes of reik ongevraagd een extra idee aan waar de ander beter van wordt zonder dat jij er zelf beter van wordt. Allemaal simpele manieren om je positieve intenties voelbaar te maken.

3) Capaciteiten

Ook capaciteiten dragen bij aan vertrouwen. Oftewel, dat je kan bieden wat ze je vragen. Als iemand jou om advies vraagt en je geeft een verkeerd advies omdat je niet weet hoe het moet zonder aan te geven dat je hier eigenlijk niet in thuis bent, kan dit goedbedoelde meedenken juist het vertrouwen schaden.

Tip: wees eerlijk in wat je kan bieden èn draag dit actief uit. Hoe? Je kunt bijvoorbeeld kenbaar maken aan je netwerk welke capaciteiten je hebt, of hulp aanbieden voordat het nodig is, zodat de ander ervan op de hoogte is. En leer je iets nieuws? Breng je netwerk op de hoogte dat ze een beroep kunnen doen op jouw nieuwe kwaliteiten of kennis.

4) Resultaten

Tot slot dragen resultaten/bewijzen uit het verleden ook bij aan vertrouwen. Dat geldt zowel voor het vertrouwen in jezelf als het vertrouwen dat anderen in je stellen. Daar waar (jarenlange) ervaring en positief resultaat het vertrouwen kunnen vergroten geldt het omgekeerde ook. Je kan meer moeite hebben om je op iets nieuws te richten, waarvan je weet dat je nog geen ervaring hebt. Wist je dat je door ervaring GABA opbouwt? GABA is het stofje wat zorgt voor kalmte als je in paniek bent of onder spanning staat.
Maar hoe doe je dat nu als je zelf de ervaring nog niet hebt? Je zult dus ervaring moeten opdoen en dat hoeft niet per se lang te duren. Dat kan al door je kennis te vergroten met een boek lezen, inschrijven voor een nieuwsbrief van een onderwerp wat je interesseert, een cursus volgen, iemand interviewen die wel deze ervaring heeft of online kennis of ervaring op doen.

Tip: schrijf je bijvoorbeeld gratis in op www.mt.nl. Je ontvangt iedere dag interessante artikelen voor jezelf of voor anderen!

Wil jij weten hoe jij scoort op de 4 elementen van vertrouwen?

Vertrouwen is de basis voor succesvol leiderschap maar ook voor teamwork. Zeker in de dagelijkse praktijk. Of het nu gaat om een gesprek met een prospect, een klant, of een betere manager zijn voor jouw mensen, vertrouwen is een onmisbare basis. Dus nu de vraag: hoe scoor jij op de vier elementen van vertrouwen?

Vul bijgaande ‘Vertrouwensmeter’ in en laat deze ook door anderen invullen over jou. Gebruik het in de vorm van een spel met vrienden of collega’s, teambuilding of voor je persoonlijke ontwikkeling. Je ziet dan op welke van de 4 elementen je nog kan groeien.

Ga je de komende tijd met deze eigenschap aan de slag, mobiliseer dan je omgeving door bijvoorbeeld je collega’s op de hoogte te brengen en te benutten als klankbord. Immers: alleen ga je misschien wel sneller maar samen kom je verder.

Veel succes!

 

De Vertrouwensmeter

Vul hem voor jezelf of je team in