+31 (0)165 74 60 15

×
Freek Donkers

25 oktober 2019 door Freek Donkers | Retail

7 tips om je retail omzet te laten groeien met rollenspellen

Als je jouw omzet in de retail wilt laten groeien, zijn rollenspellen (of praktijkoefeningen) een prachtig middel om dit te bereiken. Retailers die nog denken dat hun medewerkers gaan verkopen zonder wekelijks op het verkoopproces te oefenen hebben het mis. Ze kunnen niet zonder, je hebt oefeningen nodig om te blijven leren en om scherp te blijven staan!

Neeee, toch geen rollenspel he!

Je hoort het je mensen zo zeggen. Het is niet ongewoon om mensen te horen zeggen dat ze een hekel hebben aan een rollenspel of dat ze het niet kunnen. Uiteraard is dat onzin. Waarom en hoe je het wel kunt toepassen lees je in dit artikel.

Bewust oefenen

Zonder dat je het misschien beseft ben je bent dagelijks bezig met rollenspellen, iedere keer als je aan het werk bent. Het verschil is alleen dat wanneer je bewust rollenspellen gebruikt om nieuwe kennis of vaardigheden toe te passen tijdens klantgesprekken je jouw collega zorgvuldig de weg moet wijzen hoe dit succesvol te doen.

Als je nieuwe medewerkers traint in het verkopen van je retail producten, is het advies om verder te  gaan dan ze te vertellen wat ze moeten doen en ze een veilige plek geven om te oefenen. Het volgende voorbeeld (bewust buiten de retail branche) toont dit aan.oefening baart kunst

Stel dat we samen willen leren hoe we over een koord moeten balanceren, dan starten we waarschijnlijk eerst met het kijken van een YouTube filmpje of lezen we ons in waar we op moeten letten. Daarna denken we aan het touw, onze voetpositie en hoe ons evenwicht te behouden. Daarna zouden we samen naar een park gaan waarin we een koord spannen op slechts 10 cm van de grond om te oefenen. Als je valt, geen schade, en je kunt gemakkelijk opnieuw beginnen.Daarna zouden we geleidelijk het touw in de volgende lessen verhogen tot we uiteindelijk op de juiste hoogte zijn met een net onder ons voor het geval er iets misging.

Met rollenspellen je retail omzet laten groeien

Uit bovenstaande situatie kun je 7 tips halen om je detailhandel te laten groeien met rollenspellen.

  1. Vertel je medewerkers: “We zijn hier om onze vaardigheden te verbeteren, niet voor applaus.” Fouten maken mag, ze aanvaarden niet.
  2. Laat de manager of trainer het zelf eerst doen zodat iedereen ziet dat iedereen meedoet.
  3. Neem het serieus. Naarmate je meer geavanceerde rollenspellen doet, kan het gemakkelijk zijn om de oefening te overdrijven, maar juist de vaardigheden of de kennis die je hebt geleerd, moeten nog steeds worden gebruikt. Je wilt dat medewerkers het proces zien, niet de situatie.
  4. Iedereen leert, dus differentieer in moeilijkheidsgraad van junior tot senior
  5. Schrijf de situatie uit en geef duidelijk aan wanneer het rollenspel eindigt: bijvoorbeeld op het moment dat de klant zegt: die wil ik wel! Hierdoor vergeet je niets en is het voor je medewerkers makkelijk te volgen.
  6. Focus tijdens het rollenspel op één of twee vaardigheden, niet op een volledig verkoopgesprek. Net zolang zodat elke stap volledig is begrepen en je kunt zien hoe ze elke stap uitvoeren terwijl ze hun zelfvertrouwen opbouwen.
  7. Een van de voordelen van rollenspellen is dat je collega te maken heeft met verschillende situaties, dingen die de klant vraagt of zegt. Het belangrijkste is dat je team leert om op een consistente manier leert reageren en dat ze kunnen variëren in wat ze zeggen.

Benut de tips in de praktijk en ervaar ook hoe je jouw retail omzet kunt verbeteren met rollenspellen.

Wil je voor jouw retailketen praktische voorbeelden ontvangen hoe je rollenspellen kunt toevoegen in de dagelijkse praktijk. Laat hier je gegevens achter en 1 van de retailspecialisten van Intenza neemt contact met je op.

Sparren met een retailspecialist?

Neem vrijblijvend contact op.