+31 (0)165 74 60 15

×

1 februari 2017 door Mario Bierkens | Gedrag

De eerste maand van 2017 zit er op. Kerstmis is weliswaar in aantal dagen nog ver weg, maar als je jezelf hebt voorgenomen dit jaar dingen écht anders te willen doen, is het voor je het weet weer kerst! Want bestaande patronen doorbreken vraagt inspanning, discipline en geduld. Dat gaat dus verder dan een voornemen op oudjaarsavond of het communiceren van de nieuwe jaarplannen binnen een organisatie. Met de beste intenties kunnen we ambities als stoppen met roken, meer sporten, gezonder eten, beter samenwerken, het verhogen van de klanttevredenheid of het vergroten van het marktaandeel richting onze omgeving uitspreken, het communiceren geeft helaas geen garantie op succes.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar 4% van alle dingen die we ons voornemen te veranderen ook écht succesvol gerealiseerd wordt door eigen toedoen. Groei in omzet doordat de totale economie groeit, laat ik bij deze dus even buiten beschouwing. Dat betekent dus dat 96% van de goede voornemens een stille dood sterft. De reden waarom we privé voornemens meer en meer voor ons zelf houden. Het worden de best bewaarde geheimen die we koesteren en vooral niet delen. In organisaties worden gelukkig goede voornemens nog wel gedeeld, maar dan begint het pas. Ook in bedrijven is het lastig om bestaande patronen in gedrag van medewerkers te veranderen.

Toch kan het! Onze ervaring is dat het realiseren van goede voornemens bestaan uit 3 stappen, te weten bewegen, ritme en werkwijze. In deze eerste blog van 2017 richt ik me op stap 1: het in beweging komen. Belangrijk daarbij is het vertalen van jouw voornemens naar simpele acties waarmee je direct (binnen 24 uur!!) kunt starten. Want als het lukt om te starten, ben je al begonnen met je voornemen te realiseren. Te vaak ligt de focus op het praten over in plaats van starten met. Dus als je aan het einde van januari of nog niet bent begonnen of ontevreden bent over de beweging in deze eerste maand dan is een andere aanpak van belang. Zo doorgaan heeft geen zin. Einstein sprak niet voor niets de wijze woorden ‘het toppunt van waanzin is hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten.”

Hoe alsnog in beweging komen? Stel jezelf de rapportcijfervraag “Welk cijfer geef ik mezelf over de beweging die ik de afgelopen maand heb laten zien?” Als het cijfer lager dan een 7 is dan adviseer ik je de onderstaande zaken te gaan doen, zodat de kans op een hoger cijfer de komende maand groeit.

  • Zorg dat je de komende week minimaal 5 minuten aan het begin van de dag besteed een actie die jouw goede voornemen ondersteunt
  • Vertel minimaal 3 mensen in je nabije omgeving wat  je de komende maand anders gaat doen
  • Vraag hen om je naar de voortgang te vragen en vraag ze om feedback als zij het je hebben zien doen
  • Hang op jouw werkplek iets op waardoor je continu aan je goede voornemen wordt herinnerd
  • Benut je smartphone en vervang jouw beginscherm met iets wat je herinnert aan je goede voornemen
  • Stel jezelf vanaf nu iedere dag de rapportcijfervraag over de beweging van gisteren
  • Bepaal nu meteen hoe je jezelf beloond als je de komende week jouw weekdoelstelling hebt gerealiseerd

Zo zorg je ervoor dat je je onbewuste gedrag helpt om je voornemen om te zetten in actie. En let wel: maar liefst 95% van alles wat wij doen, doen we onbewust, op ingesleten gedragspatronen.

De kans is groot dat je je opgelopen achterstand in januari alsnog weet om te zetten in een mooie beweging waardoor je straks met kerst trots kunt zijn op dat wat je nu wél gelukt is om te veranderen!