+31 (0)165 74 60 15

×
Alex Luigjes - Intenza

14 december 2022 door Alex Luigjes | HR

Met het GROW gespreksmodel voer je echt op een coachende manier een ander gesprek over groei. Door jouw medewerker te laten denken over de mogelijkheden en kansen die er zijn, zal hij/zij de kansen ook eerder oppakken. Jouw medewerker heeft ze tenslotte zelf geopperd. Doordat de kansen en mogelijkheden door de medewerker aangedragen worden zijn ze ook beter uitvoerbaar. Ze zijn immers zelf bedacht. De kracht van het GROW gespreksmodel is dat je de denkkracht van je medewerker stimuleert en dus optimaal benut.

Het GROW gespreksmodel

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je door middel van het GROW gesprek het denkwerk bij je medewerker legt en hem/ haar activeert voor het behalen van de doelstellingen van komend jaar.

Let them GROW or watch them go

Groeigesprekken – GROW gesprekken

Functioneringsgesprekken, voortgangsgesprekken, performance gesprekken. Allemaal een andere naam, maar met hetzelfde doel. Namelijk bepalen wat de doelstellingen waren/zijn en in hoeverre die afgelopen periode behaald zijn door je medewerker. Ons advies: noem deze gesprekken vanaf nu Groeigesprekken of GROW gesprekken. Je wilt namelijk dat je medewerker groeit in zo’n gesprek en niet dat hij/zij het gevoel krijgt op het matje te moeten komen of in de verdediging schiet bij niet behaalde commerciële doelstellingen.

Een goede coach is dus lui

Zo, dat is gezegd. En dan niet lui als in niets doen maar lui als in niets voorzeggen en de ander laten denken. Je wilt juist de beweging bij je medewerker zelf zien en dat hij/zij zelf de oplossingen en kansen aandraagt (in plaats van dat jij het voorkauwt). Een goede manier om dit te doen is door middel van het GROW-model.

Pas het GROW groeimodel toe – 4 simpele stappen  

De kracht van het GROW-model is dat het in vier overzichtelijke stappen leidt tot een duidelijk eindresultaat. Doordat de gecoachte zelf actief is in het verhelderen van het probleem en het genereren van ideeën, beklijft de output beter. De gecoachte komt als het ware zelf tot oplossingen. De methode is toepasbaar op commerciële doelstellingen maar zeker ook voor persoonlijke groei zoals samenwerken, timemanagement of proactief werken.

GROW gespreksmodel

 

Groeigesprekken in de praktijk

Doel van het gesprek: samen naar de stip op de horizon kijken en kansen vinden waarin groei gerealiseerd kan worden.

GOALS – DOELSTELLINGEN

Het eerste wat je ophaalt bij je medewerker is of de GOALS duidelijk zijn. Stel de vraag: Waar zou je graag willen staan volgend jaar? Welke doelstellingen hadden we gesteld voor afgelopen jaar? Dat kunnen targets zijn, maar ook persoonlijke groei, groei in samenwerking, groei in effectiviteit etc. Laat de ander dit zo concreet mogelijk formuleren. Pas als het goed concreet is kun je verder met de volgende stap.

REALITY – WAAR STA JE NU?

Ten opzichte van die doelen, waar sta je dan op dit moment (REALITY)? Wat voor cijfer geef je jezelf? Tijdens deze stap verken je de huidige situatie. Ook dit wil je zo concreet mogelijk. Je wilt niet de acties horen (ik ben momenteel met wel 15 prospects bezig) maar je wilt concrete voorbeelden:

 • ‘Wat is belangrijk voor jou op het vlak van [thema]?’
 • ‘Hoe weet je wanneer je je doel bereikt hebt? Wat ervaar jij / anderen dan?
 • Welke concrete successen heb je ervaren op het gebied van samenwerken?

OPPORTUNITIES – KANSEN

Het gaat tijdens deze stap om het bedenken van mogelijkheden (OPPORTUNITIES) om het doel te bereiken. Ook hier leg je het denkwerk bij de ander. Komt er nog weinig uit, prikkel dan met suggesties. Je stuurt dus met jouw vragen en legt de mentale denkdruk bij jouw medewerker.

 • Wat ga je aankomende periode anders doen om effectiever te werken?
 • Welke punten van aandacht ga je oppakken om succesvoller samen te werken?
 • Welke ideeën heb je om afspraken te converteren naar offertes?

WILLMOTIVATIE & DOEN

De vierde en laatste stap bij het GROW coaching model is het komen tot een afrondende conclusie. Deze stap wordt afgesloten met een duidelijk actieplan over wat iemand gaat doen (WILL) binnen welk tijdsbestek. Vragen die je kunt stellen:

 • Wat ga je nu concreet ondernemen? Waarmee ga je aankomende week starten?
 • Welk idee ga je nu als eerste toepassen?
 • Wat wil je volgende week al als resultaat zien?
 • Waarin gaan je collega’s aankomende tijd merken dat je een andere aanpak hanteert?

groeigesprek

Start de groei, start de beweging

Aan het einde van het GROW gesprek vraag je aan de medewerker of die alle besproken doelen en acties binnen 24 uur per mail aan jou kan bevestigen. Op die manier weet jij zeker dat de afspraken helder zijn en is het voor de medewerker duidelijk wat er aankomende tijd van hem/haar verwacht wordt. Een bijkomend voordeel van deze achteraf mail is dat het direct een mooie check is of de medewerker in beweging komt en de afspraken nakomt.

Het GROW gespreksmodel is een doelgerichte aanpak om coachende gesprekken te voeren met je medewerkers. Meer voorbeeldvragen? Download dan de voorbeeldvragen die je kunt stellen aan je medewerker tijdens het GROW gesprek.

Download GROW Gespreksmodel Voorbeeldvragen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contact met Intenza

Wil je meer weten over de toepassing van deze groeigesprekken of een keer sparren met een specialist? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.