14 juni 2018 door Mario Bierkens | Leercultuur
In veel organisaties kiest men voor gespecialiseerde taken. Doordat iemand altijd deze taken uitvoert is hij er vaak ook goed in. Ondanks dit voordeel wil ik een pleidooi houden om meer te rouleren. Teams wisselen vaker van samenstelling en het is van belang dat teamleden als een geoliede schakel met elkaar samenwerken. Wanneer je werkt met specialisten is het lastig om op deze behoeften in te spelen. Om meer begrip en inzicht te krijgen is het zeker zinvol om de optie van rouleren eens grondig te onderzoeken.
Een van mijn relaties werkte met het volgende roulatiesysteem dat hij Totaalvoetbal noemde. Dit naar het voorbeeld van Rinus Michels. Hij had de taken onderverdeeld in de verdediging, het middenveld en de voorhoede.
Iedere week zat iemand op een van de drie onderdelen. Op vrijdag werd de week toekomstgericht geëvalueerd. Iedere speler moest een aantal standaardvragen beantwoorden, zoals: wat heb je deze week op deze positie geleerd? Wat ging goed en geef je graag als tip mee naar je ‘opvolger’? En wat moet de komende week beter en welke suggestie heb je? Door deze manier van werken werd de duurzame inzetbaarheid vergroot. Net zoals het lerende vermogen van het team. Iedere speler was op iedere positie inzetbaar en de focus was in de voor- en achterhoede goed geregeld.
Dit is slechts een manier van rouleren. Er zijn er veel meer te bedenken, zoals het feit dat een commerciële medewerker maximaal een periode op een klant of regio mag zitten of dat de buitendienst en binnendienstcollega’s met elkaar op pad gaan om zo van elkaar te leren en het onderlinge begrip te vergroten. Ook hier geldt zonder regie gebeurt het niet!
Neem geheel vrijblijvend contact op met Intenza.
Ontdek de sleutels tot succesvol leiderschap, krachtige salesstrategieën, persoonlijke groei en meer! Klik hier om te worden geïnspireerd door onze verzameling artikelen.
Lees meer