+31 (0)165 74 60 15

×

 

Op 15 juni waren 30 Directieleden van Intenza relaties te gast in Kerkdriel voor het jaarlijkse Intenza Captains Dinner.

Wederom een geslaagde avond waarin de gasten konden netwerken, leren en lachen.

Spreker Bart Götte van Future Flock nam ons mee in de toekomst van de snel veranderende arbeidsmarkt. Er werden voorbeelden aangereikt van innovatieve manieren om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en wat dit vraagt van leiderschap.

Zo vertelde hij dat uit een recent Mc Kinsey onderzoek blijkt dat bedrijven die structureel een lange termijn strategie voeren en volgen andere bedrijven outperformen door 85% meer omzet te genereren en 45% meer winst. Ook deelde hij dat het aandeel van de zelfstandigen en flexwerkers op de arbeidsmarkt is gestegen van 24% in 2006 naar 38% in 2016 naar waarschijnlijk 55% in 2026.

In de toekomst (en nu al!) zoeken jonge medewerkers minder naar 1 werkgever die hen boeit en bindt. Zij zoeken interessante klussen die passen bij hun talent en die zij samen met andere mensen tot een goed eind brengen.

Samenwerken wordt een steeds belangrijkere competentie. Het gaat niet meer om inkomen (uit 1 vaste baan) maar om inkomsten. En dat kan via diverse opdrachten (die aansluiten bij jouw expertise) maar bv ook via Communities zoals handelen via internet (vergelijk Marktplaats).

Dit betekent dat medewerkers veel minder afhankelijk worden van 1 werkgever en 1 baan en dat je als leiders te maken krijgt met medewerkers die meerdere inkomstenbronnen hebben (waar jij geen leiding aan geeft). Het gaat in de toekomst minder om werk en meer om taken en talenten.

Mede door technologie wordt het als opdrachtgever steeds makkelijker om de enorme pool van individuele talenten voor je te laten werken. Dit heet crowdworking. Specifieke opdrachten die je door een individu of groepen kan laten uitvoeren. Mensen die vaak specialist zijn en die hun diensten aanbieden via wereldwijde platformen.

Voorbeeld is Design99. Een platform voor visuele vormgeving; logo’s en dergelijke. Ze begeleiden je prachtig als opdrachtgever om je taak effectief aan te bieden. En hebben bovendien een prijsmodel dat zowel aantrekkelijk als schaalbaar is.

Werk en sourcing kan je dus op diverse manieren effectief organiseren. Dit vraagt van het leiderschap ook om andere manieren van aansturen en organiseren: van hiërarchie en macht naar harmonie en kracht, van controleren naar samenwerken.

Kortom de juiste talenten bij elkaar brengen en dan gaat het dus niet alleen om de vaste medewerkers binnen het bedrijf maar ook om flextalenten daar buiten.