+31 (0)165 74 60 15

×

 

Erik Braal, coach van het Groningse Donar, is de professor van het Nederlands basketbal. Hij ging in de leer bij Ton Boot en liet zich inspireren door een dirigent en een managementgoeroe.

De managementgoeroe waar Erik Braal in het artikel naar verwijst is Mario Bierkens. En daar zijn we trots op! Lees hier een selectie uit het artikel.

Het complete artikel

Om zich te ontwikkelen en te ontspannen nam Braal zes jaar geleden een sabbatical. Hij wilde bijleren, vindt zichzelf „wel heel erg een autodidact”. Hij bezoekt het EK en WK basketbal, krijgt inzicht in de machinekamer van grote clubs, kijkt in andere sporten zoals bij het nationale vrouwenhockeyteam en trekt door Indiana, dé basketbalstaat van Amerika.

Meelopen bij een orkest

En hij loopt drie dagen mee met een dirigent bij een orkest in Den Haag. Hij ziet overeenkomsten met het kneden van een basketbalploeg. „Ik zeg soms tegen mijn team: in het begin van het seizoen zijn we een symfonieorkest, je hebt bladmuziek, dat moet je gewoon spelen. Ik zeg hoe aanval één, twee en drie gaan. Langzaam moeten we evolueren tot een jazzorkest. Dan hoor je een thema, je hebt een ritme, een melodie, daarbinnen heb je één iemand die denkt: hé, ik voel het, ik ga voor een solo.”
Basketbal is meer jazz dan klassieke muziek, vindt Braal. „Het is creatief, er wordt gereageerd op elkaar, met veel ritme, tempo. Er bestaat een uitdrukking: basketball was the sports answer to jazz.”

Op pad met managementgoeroe Mario Bierkens

Tijdens het jaar vrijaf gaat hij ook op pad met managementgoeroe Mario Bierkens, om te leren van diens presentatietechnieken. Braal is zijn chauffeur naar evenementen, helpt hem bij het opstellen van de beamer, bekijkt optredens, stelt vragen. Braal: „Een tjakkafiguur met inhoud.”

Bierkens houdt hem voor dat 5 procent bewust, gepland gedrag is, tegenover 95 procent onbewust, automatisch gedrag – een schatting van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Hier is een wereld te winnen voor coaches, denkt Braal. „Het gaat om die 95 procent, die vele handelingen. Daar kun je het verschil maken.”

Braal: „Het adagium is: het is niet wat je zegt, maar wat je doet.” Het zit hem in kleine dingen. Zo is hij door de lessen van Bierkens nu een half uur voor de training aanwezig, waardoor spelers vanzelf gedwongen worden op tijd te komen.” (Bron: NRC).

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/05/hij-wil-zijn-ploegen-laten-swingen-als-een-jazzorkest-6539089-a1542862