23 mei 2022 door Marc Willems | Werkgeluk
Op 1 mei was het de dag van de Arbeid en de Internationale dag van de lach. Toeval of niet, ze gaan wel hand in hand.
Het is zeer waarschijnlijk dat iedereen het volgende weleens gehoord heeft “het is beter om te lachen dan om te huilen” of “kop op! Met een glimlach komt alles weer goed”! Maar wat is de wetenschap achter de voordelen van lachen? We voelen ons inderdaad beter wanneer we lachen of wanneer we iemand anders aan het lachen maken. Dus er moet wel iets met onze grijze celletjes gebeuren, maar wat?
Bij het woord ‘gezondheid’ denk je vaak aan gezond eten, voldoende slapen en bewegen. Heel goed, want deze factoren hebben een grote invloed op jouw gezondheid. Maar we vergeten vaak een hele belangrijke factor in dit rijtje: lachen. Lachen is namelijk ontzettend gezond. Het is jammer dat je als volwassene een stuk minder lacht dan een klein kind, want het biedt zoveel gezondheidsvoordelen. En ja, daar is wetenschappelijk bewijs voor. Lees en lach mee!
Naast dat we praten, kun je lachen ook zien als een vorm van communicatie. Elke lach is anders en zegt eigenlijk iets anders. Een lach kan betekenen dat je de ander ook wilt laten lachen of dat je wilt laten zien dat je ontspannen bent en de aanwezigheid van de ander fijn vindt.
De wetenschap doet al tientallen jaren onderzoek naar het effect van lachen op onze gezondheid. Zo werd er in een onderzoek gekeken naar het effect van lachen op ons hart en onze bloedvaten en wat bleek: lachen verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Naast dat het de bloedvaten verwijdt, heeft het nog andere positieve effecten.
Lachen helpt ook stress te verlichten. Wanneer je lacht komen de hormonen endorfine, oxytocine en serotonine vrij. Deze drie hormonen zorgen ervoor dat jij je goed en fijn voelt. Dit zorgt er weer voor dat jij je gelukkiger voelt en dus minder gevoelig voor stress bent. Tijdens een flinke lachbui gaat het aantal stresshormonen namelijk naar beneden.
Ook het onderzoek van Robert Provine, Ph.D. neurowetenschapper en hoogleraar psychologie aan de universiteit van Maryland, Baltimore in de VS, toont dat aan. Hij is gespecialiseerd in de ontwikkeling en evolutie van het zenuwstelsel en gedrag, waaronder menselijk sociaal gedrag. “Lachen is verre van alleen een reactie op grapjes, het is een aangeboren en belangrijk sociaal hulpmiddel “, zegt de professor. Na 10 jaar onderzoek naar de wetenschap achter het lachen, kan professor Provine de volgende conclusie trekken: ”Lachen is in de eerste plaats een sociale vocalisatie die mensen met elkaar verbindt. Het is een verborgen taal die we allemaal spreken. Het is geen aangeleerde groepsreactie, maar een instinctief gedrag dat door onze genen geprogrammeerd is. Lachen bindt ons door humor en spel.”
Zijn onderzoek toont ook aan dat lachen heel moeilijk is om bewust te controleren, wat suggereert dat we niet het vermogen hebben om bewust het mechanisme van onze hersenen te activeren om affectieve expressie te veroorzaken. Wat de sociale omgeving waar meer gelachen wordt kenmerkt is speelsheid – in een groep zijn en een algemeen positieve instelling hebben. Dat lachen besmettelijk is hangt samen met het neurologische mechanisme van lachdetectie, wat inhoudt dat mensen een auditieve lachdetector hebben, een neutraal circuit dat ons op zijn beurt ertoe brengt een lach te produceren. Vandaar ook het belangrijke sociale aspect van een goede lachbui.
“Er is niets in de wereld zo onweerstaanbaar besmettelijk als lachen en een goed humeur”
Charles Dickens
Goede koffie (of thee) op ons werk vinden we belangrijk. Niets nieuws onder de zon. Maar wat we nog belangrijker vinden op ons werk: lachen. Uit onderzoek van zorgverzekeraar Aevitae, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel blijkt dat 87% van de werknemers het (zeer) belangrijk vindt om tijdens het werk te lachen en 77% vindt het (zeer) belangrijk dat er goede koffie of thee is op hun werk.
Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan een kwart (26%) van de werknemers lachen op zijn werk zó belangrijk vindt dat ze zouden overwegen om van werkgever te wisselen als er te weinig gelachen zou worden op hun werk. En 28 procent vindt dat de werkgever actie moet ondernemen om ervoor te zorgen dat er meer wordt gelachen op het werk. Meer dan een kwart van de werknemers (26%) lacht niet dagelijks op het werk.
In de huidige krappe arbeidsmarkt is het boeien & binden van medewerkers een van de belangrijkste uitdagingen van organisaties. Meer lachen met collega’s gaat daarbij dus helpen. Steeds meer bedrijven stellen een Chief Happiness Officer aan. Geen overbodige luxe lijkt het!
Zet regie op jouw ambitie. Start in oktober met een open training van Intenza.
Lees meer