+31 (0)165 74 60 15

×

8 juli 2024 door Paul Wichard | HR

De zomerperiode biedt een goede gelegenheid voor persoonlijke ontwikkeling. Vaak is er minder werkdruk en door vakanties, is dit het ideale moment om tijd te maken voor zelfontwikkeling en (zelf)reflectie. Om je daarbij te ondersteunen volgen hieronder een aantal manieren waarop je deze zomer kunt benutten voor persoonlijke groei.

1. Reflectie en Zelfevaluatie

De zomer is de ideale periode om te reflecteren op wat je het afgelopen half jaar hebt bereikt en waar je jezelf nog verder kunt ontwikkelen. Stel jezelf vragen zoals:

 • Waar sta ik nu, welke doelen heb ik gerealiseerd?
 • Wat ging goed en wat kan beter?
 • Wat waren mijn grootste successen en uitdagingen?
 • Welke vaardigheden wil ik verbeteren?
 • En hoe ga ik die vaardigheden verbeteren
 • Wat zijn mijn doelen voor de komende maanden?

Dit zijn slechts een aantal vragen die je jezelf kan stellen. Ongetwijfeld kan je er nog meer bedenken.

2. Lezen en Leren

‘Leaders are readers and readers are leaders’ is een oud gezegde.

Gebruik de extra vrije tijd om je kennis te vergroten. Dit kan door het lezen van boeken, het volgen van online cursussen, het bijwonen van workshops of het luisteren van podcasts. Enkele suggesties:

 • Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling, zoals “Atomic Habits” van James Clear of “De kracht van het nu” van Eckhart Tolle of een inhoudelijk boek dat past bij je ontwikkeldoelstellingen.
 • Volg online cursussen op platforms zoals Coursera of LinkedIn Learning of de online trainingen van Intenza 😉.
 • Neem deel aan webinars of workshops in jouw interessegebied.
 • Je hebt in de eerste stap bepaald waar je zelf verder in wilt ontwikkelen. Selecteer podcasts op dat onderwerp. Of je nu een luie of actieve zomer hebt, oortjes in en laat je meeslepen met inspirerende en leerzame verhalen.

3. Creatieve groei

Ruimte geven/maken aan je creativiteit kan een krachtige manier zijn om jezelf beter te begrijpen en te groeien. Doe dat op een manier die bij jou past. Of het nu gaat om het leren van een nieuwe taal, het spelen van een instrument, of creatief schrijven, het eigen maken van nieuwe vaardigheden of hobby’s verbreedt je horizon, stimuleert het brein en daardoor ontwikkel je door en word je scherper.

4. Gezondheid en Welzijn

De laatste jaren is er meer en meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Die bestaat uit drie basale onderdelen die we allemaal al lang kennen: voeding, bewegen en slapen. Door de dynamiek van de dagelijkse werkzaamheden kan het gebeuren dat we onvoldoende aandacht hebben voor deze 3 onderwerpen.

Je kan ze ondersteunen door de volgende activiteiten te ontplooien:

 • Begin met een nieuwe sport of buitenactiviteit zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Besteed aandacht aan je dieet en probeer gezonde, seizoensgebonden recepten.
 • Oefen mindfulness en meditatie om je mentale welzijn te verbeteren.

5. Netwerken en Sociale Verbindingen

Onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben en onderhouden van een netwerk of een paar netwerken enorm stimulerend is voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maak van de zomerperiode gebruik om jouw netwerk uit te breiden en je sociale kring te versterken. Ga naar evenementen, maak nieuwe connecties en versterk de relaties met vrienden en kennissen.

Conclusie

In dit artikel heb je vijf pragmatische manieren gelezen om deze zomerperiode goed te gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling zowel mentaal als fysiek. Maak goed gebruik van deze periode zodat je straks in augustus/september niet alleen helemaal klaar bent voor het tweede gedeelte van dit jaar maar ook stappen hebt gezet die een duurzame positieve impact hebben op jouw toekomst.

Veel succes én plezier hiermee!

Doe mee met de winactie 

Win het boek ‘Van Ambitie naar Resultaat’. Onder alle inzendingen wordt 10x het boek verloot. Reageer vóór maandag 15 juli 2024.

Zomer winactie

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.