+31 (0)165 74 60 15

×
Ruud Aben - Intenza

25 juni 2024 door Ruud Aben | Gedrag

Wat drijft jou eigenlijk als trainer /coach vroeg laatst een collega/ goede vriendin aan mij. In eerste instantie moest ik het antwoord schuldig blijven. Maar toen ik er wat langer over na dacht kwam ik tot het volgende antwoord. Maar daarover straks meer…..

De vraag: wat drijft jou/jullie/ons?  wordt  steeds vaker gesteld op zowel individueel als teamniveau. Juist in een tijd waarin elke werknemer wordt gestimuleerd om de regie te pakken op de eigen ontwikkeling is het van belang om te weten waar je in je kracht zit of wat je valkuil is. En inzicht in je drijfveren kan dan helpen bij het maken van de juiste keuzes. Het model van Management Drives kleuren beschrijft zes drijfveren, het helpt je om inzicht in drijfveren te krijgen zowel op individueel als teamniveau.

Drijfveren Management Drives

Drijfveren fungeren als motivatoren die voorspellen hoe een team of individu zijn kennis, vaardigheden en competenties toepast. De Management Drives-theorie, gebaseerd op het werk van Clare W. Graves (1914 – 1986), werd al vroeg geautomatiseerd. Graves’ theorie is geïnspireerd door de ideeën van Jung en Maslow. De zes kleuren binnen Management Drives hebben elk hun eigen specifieke betekenis op het niveau van organisaties, teams en persoonlijk leiderschap.

Wat Management Drives uniek maakt, is de verbinding die het legt tussen:

 • Organisatieontwikkeling en cultuur
 • Teamontwikkeling
 • Persoonlijk leiderschap

Management Drives Matrix

Met de zes drijfveren is de matrix een reflectie die door Management Drives gebruikt  wordt. De matrix maakt het heel eenvoudig om drijfveren, gedrag, culturen en ontwikkelingen te reflecteren en met elkaar te verbinden. De kleuren en de toepassingen zijn gemakkelijk te onthouden en maken het gebruik effectief en efficiënt.

Management drives kleuren

Individueel profiel Management Drives

Een individueel profiel wordt gepresenteerd in vier herkenbare grafieken: Logica, Verwerping, Energiebalans en Mindset.

 • Logica is de volgorde waarin iemand gemotiveerd is.
 • Verwerping geeft aan wat iemand stoort.
 • De Energiebalans laat zien waar iemand zijn energie vandaan haalt of waar hij energie verliest.
 • Mindset geeft weer welk mogelijk gedrag wordt vertoond door iemand die onder druk staat.

Management drives profiel individueel

Teamprofiel

Organisaties bestaan omdat mensen samenwerken. De vraag is alleen hoe mensen optimaal samenwerken. Hoe zorg je ervoor dat mensen optimaal gemotiveerd zijn, elkaar versterken en elkaars taal spreken? Inzicht in elkaars individuele profiel is een eerste stap. Een teamprofiel geeft inzicht in de drijfveren van een team.

Een teamprofiel is een optelsom van meerdere individuele profielen. Dit identificeert de sterke punten en valkuilen van dit team, en laat zien wat dit team motiveert en demotiveert. Met dit inzicht is het mogelijk om de prestaties van het team te verbeteren en de energie in een team te verhogen.

 • Groepslogica geeft aan wat dit team motiveert, wat de sterke punten en valkuilen zijn.
 • Diversiteit laat zien hoe verschillend de leden van het team zijn.
 • All Plus geeft weer wat het team energie geeft en hoe het gemotiveerd kan worden.
 • All Minus geeft weer wat het team energie kost.

Management Drives Teamprofiel

Terug naar de eerste vraag

O ja, wat drijft mij als trainer/coach? Ik wil helpen in de ontwikkeling van mensen en organisaties. Zodanig dat de ambitie wordt geconcretiseerd en gerealiseerd op zowel individueel als organisatie niveau!

Enig idee aan welke drijfveer/drijfveren dit appelleert?

Meer weten hoe je drijfveren kunt benutten bij de groei van medewerkers en organisaties? Lees verder bij Management Drives of vul onderstaand contactformulier in.

Contact met Intenza

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.