2 november 2022 door Paul Manten | Timemanagement
Laatst vertelde een vriend mij het volgende verhaal: Hij nam me mee naar een vrijdag, een tijdje geleden. Het weekend lonkte, vrienden kwamen ‘s avonds bij hem eten en hij wilde flink uitpakken door uitgebreid voor ze te gaan koken.
Maar…. hij was vergeten dat hij nog een artikel moest schrijven voor de nieuwsbrief.
En toen werd het chaos!
Allerlei gedachten gingen er door zijn hoofd; zowel zakelijk als privé….
Wanneer was eigenlijk de deadline voor het artikel?
Had hij wel voldoende wijn in huis?
Moest er nog een goedkeuringsronde over zijn artikel?
Wist hij eigenlijk wel de (dieet)wensen van zijn gasten?
Was zijn favoriete viswinkel wel open?
Hoeveel woorden moest het artikel maximaal zijn?
Enzovoort, enzovoort…
Kortom er brak lichte paniek bij hem uit. Herkenbaar?
Je begint je dag, je denkt ik heb alles onder controle en voor je het weet, wordt het enorm druk in je hoofd.
Ons brein zit vol met heel veel informatie. Vanaf onze geboorte verzamelen we dagelijks informatie in ons hoofd (lees: op onze harde schijf) en geloof mij, daar kan heel veel in. Echter…. in het verwerken en het terughalen van al deze informatie zijn we niet zo goed. Gevolg: ons hoofd raakt vol, we voelen ons druk en dan proberen we ook nog te multitasken (wat bewezen is dat we dat niet kunnen) en vervolgens raken we uitgeput door allemaal halve of (net) niet afgeronde taken.
Ja en nee. De informatie zal altijd blijven komen en daar zul je dus altijd een keuze in moeten maken of en wat je ermee gaat doen. Niets ermee doen is natuurlijk het makkelijkst maar dat kan gewoon niet met alle zaken.
Het antwoord is simpel: overzicht creëren. Want hoe beter overzicht jij hebt, des te beter jij een beslissing kan maken of je er nog iets bij kan hebben.
Een wat? Een braindump is letterlijk je hoofd leeggooien met zaken die nog wel gedaan moeten worden. Een braindump kan je maken voor een jaar maar ook voor 3 maanden. Jij bepaalt het zelf. Als je een braindump maakt voor een jaar doorloop dan het volgende 5-stappenplan:
Stap 1 | Zoek voor maximaal 1,5 uur een plek waar je ongestoord kan nadenken over jouw ‘toekomst’. |
Stap 2 | Maak gebruik van een Triggerlist (zie download) waarop allemaal vragen staan die je laten nadenken over wat je nog moet doen het komende jaar.
Denk aan:
|
Stap 3 | Na een tijdje heb je een lijst waar je vervolgens per item het geschat aantal te besteden uren aan toevoegt. |
Stap 4 | Tel al deze uren op en vergelijk dat vervolgens met het aantal beschikbare uren.
Voorbeeld: je hebt voor je werk per jaar 1600 uur beschikbaar en je lijst komt uit op 1200 uur. Indien je beschikbare uren lager liggen dan de benodigde uren dan wordt het tijd om keuzes te maken. Indien je beschikbare uren hoger liggen dan de benodigde uren dan ga je zaken plannen in je agenda (=overzicht creëren). |
Stap 5 | Na een tijdje (gemiddeld 3 maanden) is het tijd om te evalueren of de lijst nog actueel is; zo ja; lekker doorgaan, zo nee; aanvullen en opnieuw plannen. |
Bovenstaande methode zorgt er voor dat je (werk/privé) begint met een opgeruimd hoofd.
Het is even wennen. Maar je zal na verloop van tijd zien dat je daadwerkelijk in staat bent om je hoofd (permanent) leeg te maken, waardoor je rust in je hoofd creëert.
Wil je ook graag overzicht en rust in je hoofd? Download dan hier je triggerlist.
Zet regie op jouw ambitie. Start in oktober met een open training van Intenza.
Lees meer