+31 (0)165 74 60 15

×
Tim van Oosterhout - Intenza

26 september 2022 door Tim van Oosterhout | Timemanagement

Gebruik de Quickscrum methodiek en weet exact wat de noodzakelijke acties zijn, wie wat doet, in hoeveel tijd en in welke volgorde.

Projectoverleg, we kennen het allemaal. We bespreken de stand van zaken, wat er moet gebeuren en we verdelen de actiepunten. En tijdens de projectmeeting 2 weken later is een aantal zaken niet gebeurd of liepen we tegen zaken aan, waren er dingen niet aangeleverd, konden we niet verder. En overleggen we opnieuw en bepalen weer actiepunten. Dat kan echt anders!

Snel en doelgericht je projectplanning maken

Wil je in 15 minuten optimale afstemming over: wat zijn de noodzakelijke acties, wie doet wat, hoeveel tijd is daarvoor nodig, wat is de juiste volgorde en wat betekent dat voor onze agenda’s en planning? Gebruik dan de Quickscrum methodiek. Je hebt alleen papier en pen nodig en verbinding tussen 2 mensen via telefoon, face-to-face-contact, Skype of Teams. En slechts een kwartier tijd.

De Quickscrum methode 

Het voornaamste is dat je elkaar gebruikt bij de Quickscrum. En het werkt super eenvoudig met ons Quickscrum-formulier (onderaan te downloaden) volgens de volgende stappen van 3 x 5 minuten. En beperk je echt steeds tot 5 minuten met een timer. Want bij deze methodiek is het essentieel dat we de noodzakelijke acties managen.

  • Selecteer samen één gezamenlijk project en noteer de gewenste uitkomst bij ‘Project’.
  • Bepaal de deadline.
  • 3 x 5 minuten:
1e 5 minuten Noteer ieder voor zich, zonder overleg, de noodzakelijke acties zonder na te denken over wie wat moet doen of een volgorde. Gebruik een timer en stop na 5 minuten.

 

2e 5 minuten Voeg de acties samen: één iemand begint en noemt zijn acties op, de ander reageert. Heeft de ander de actie ook? Dan blijft hij staan. Zo niet? Kies direct: noodzakelijk of niet?

 

Hierna is de ander aan de beurt en benoemt de acties die nog niet genoemd zijn. Zijn jullie het eens? Toevoegen aan de lijst van nummer 1.

 

We zijn nu 10 minuten verder en hebben al een overzicht van noodzakelijke acties vanuit 2 personen. En je zult zien dat de één weer aan andere acties denkt of juist in detailniveau denkt ten opzichte van de ander.

 

3e 5 minuten De laatste 5 minuten noteer je in deze volgorde:

A: achter de overgebleven acties de naam van de persoon of afdeling of leverancier of klant die dat moet doen,

B: de geschatte tijdsduur die het kost om het te doen (netto tijd),

C: en tot slot nummer je bij volgorde (1) welke actie eerst moet, (2) welke daarna, etc. Zijn er acties die samen in een keer kunnen, dan krijgen ze hetzelfde nummer.

  • Je kunt nu agenda’s trekken en plannen, beginnend bij actie 1: actie voor jou, 4 uur werk, wanneer past dit? Actie 2: voor mij, 30 minuten, dat lukt de woensdag erop … etc.
  • Na 1 of 2 weken: wat kunnen we afvinken? Wat is er nodig om verder te kunnen? Opnieuw een Quickscrum en we kijken weer vooruit.

Download Quickscrum

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten of een keer sparren met een specialist? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.