+31 (0)165 74 60 15

×

20 mei 2016 door Petra Kerrebijn | HR

Welke succesfactoren gebruik jij om het rendement van je opleiding te verhogen? Sinds ik het 70-20-10 principe ken gebruik ik deze 4 succesfactoren om het effect zo groot mogelijk te maken.

Succesfactor 1: leiding, communicatie en cultuur

  • Wil je nieuw gedrag ontwikkelen? Geef de manager tips over het lean sturen op gedrag.
  • Laat het geleerde terugkomen in bestaande interventies/aansturingsmomenten/methoden. Hierdoor integreer je het meteen in de dagelijkse praktijk.
  • Houd het gedrag op de mentale agenda. Maak het het gewenste gedrag visueel op en rondom de werkplek. bijvoorbeeld met een flipover, een plaatje, een bureaustandaard, een screensaver, etc. Communiceer bijvoorbeeld over het gewenste gedrag op en rondom de werkplek.
  • Koppel het gewenste gedrag aan focusperiodes die gekoppeld zijn aan de ‘businesskalender’. Bijvoorbeeld meer aandacht geven aan klanten in het najaar wanneer zij hun nieuwe plannen maken.

Succesfactor 2: Taak, normen en doelen

  • Pas de taakomschrijving aan met het nieuwe gedrag en zorg dat de KPI’s dit ondersteunen. Stuur en coach hier actief op.
  • Haal succesrecepten uit de praktijk op. Deze gebruik je in de training en in de bila’s. Wanneer ze gebruikt worden door de medewerkers merk je pas echt het verschil.
  • Vertaal de training in kleine quick win acties waarmee jullie gedurende 4 weken aan de slag gaan; kleine acties die snel toe te passen zijn.

Succesfactor 3: Overleg en structuur binnen een organisatie

Voorbeeld: een organisatie waar medewerkers meer moeten samenwerken. De medewerkers vragen om een teambuildingstraining. De HR-adviseur komt met het idee om ze ook op de werkplek bij elkaar te zetten. En ja hoor, er kwam al snel meer samenwerking tot stand.

Nog een voorbeeld: Een organisatie met marktbewerkingsteams wil een versnelling maken. De HR-adviseur stelt voor om de training in marktteams te geven en een deel van het overleg te vervangen door een deel training. Het resultaat: de teamleden komen in de actiemodus.

Wat ik HR-adviseurs altijd meegeef is om het ontwikkeltraject te koppelen aan de bestaande structuur binnen je organisatie. Mijn devies: liever een teamtraining dan ieder teamlid een andere training. Vergelijk het hiermee: Als je in een team zit waarin iedereen gezond eet is het makkelijker om gezond te eten dan wanneer je de enige zou zijn.

Succesfactor 4: Tools en standaarden

Je opdrachtgever gebruikt vast al veel tools, bekijk welke daarvan je kan gebruik om het gewenste gedrag te stimuleren.

Bijvoorbeeld een extra relatieformulier koppelen aan een opdrachtformulier voor de klant, of een extra vraag op het gespreksverslag, etc.

Kortom, er zijn vele succesfactoren die je kan gebruiken om een opleiding meer op te laten leveren. Veel succes met toepassen! Ik ben benieuwd naar jouw succesfactoren. Laat me weten wat jouw succesfactoren zijn en laat een reactie achter!