+31 (0)165 74 60 15

×
Bianca Damas

20 januari 2020 door Bianca Damas | HR

Persoonlijke ontwikkeling. Groei een maatje!

Bij een maatje groeien zul je wellicht niet direct denken:  Ja dat wil ik! Er zijn in deze tijd van het jaar dan ook vele duizenden mensen die juist het tegenovergestelde goede voornemen hebben: een maatje (of wat) krimpen. In dit artikel wil ik graag 5 tips met je delen om je te helpen een maatje te groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Zodat je meer gebalanceerd, ontspannen en vanuit je eigen kracht nog effectiever kunt worden in je werk en privéleven. Dan wordt dit jouw absolute topjaar!

Tip 1: Leer jezelf kennen

Waarschijnlijk heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom jij niet hetzelfde reageert op situaties als je collega of partner. Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het DISC model (lees hierover meer in het artikel over gedrag en voorkeursstijlen).

DISC geeft kort gezegd inzicht wat onze manier van doen is; onze manier van communiceren en onze reactie op situaties. Het gaat om het WAT iemand doet. Kennis van je eigen DISC voorkeurstijlen is het topje van de ijsberg. Net als het topje van een ijsberg zijn je persoonlijkheid en gedrag het meest zichtbaar. Onder dit topje zit het grootste deel van hoe jij in elkaar steekt. Net zoals bij een ijsberg zit dit onder het wateroppervlak.

Wat drijft jou ten diepste? Wat stuurt jouw gedrag aan? En hoe filter jij alle informatie en prikkels die binnenkomen. Op welke manier leer jij het makkelijkst nieuwe dingen. Met andere woorden, wat zit er bij jou onder de motorkap? Dit kun je inzichtelijk krijgen door jouw Drijfveren en Denkstijlen te meten.

Onze Drijfveren zeggen iets over het WAAROM. Ze bepalen grotendeels de keuzes die je maakt ; welke vrienden kies je, welke baan of hobby. Waarom willen we iets wel of niet doen. Waarom voelen we ons ergens wel of juist niet prettig bij.

Onze Denkstijlen zeggen iets over het HOE. Denkstijlen bepalen, op basis van de vaardigheden die we vanaf onze jeugd verzameld hebben, op welke manier we problemen oplossen of een taak uitvoeren. Dus hoe we iets doen onder het wateroppervlak. Ben jij bijvoorbeeld een conceptuele denker of juist heel praktisch?

Jouw wat, hoe en waarom brengen we in kaart met een aantal (extra) vragen. Vervolgens wordt er een rapport opgesteld. Hiermee krijg je als het ware een handleiding van jezelf. Een waardevol rapport dat jou (en ons als trainer en coach) helpt je zelfkennis te vergroten en te werken aan persoonlijke ontwikkeling. En dit maakt het ontwikkelen van vaardigheden en het tot uitvoering brengen van gestelde doelen makkelijker, effectiever en leuker!

persoonlijke ontwikkeling

Tip 2: Maak je doel concreet

Een doel zonder plan is alleen maar een wens

Het stellen van doelen is onmisbaar voor persoonlijke ontwikkeling en succes. We stellen dan ook doelen op allerlei terreinen. Zowel privé als op het werk. Of het nu gaat om de sportschool of een carrière switch. Jouw drijfveren en voorkeursstijlen (in doen en denken) bepalen welke doelen jij belangrijk vindt en op welke manier jij je doelen stelt. Zo zal de één direct voor een groot en ambitieus doel gaan en zich daar direct op storten terwijl de ander juist grondig nadenkt en voor een meer conservatief doel kiest.

Zorg er in ieder geval voor dat je jouw doelen SMART stelt. Oftewel maak het concreet en meetbaar, uitdagend maar haalbaar, reëel en met een deadline.

Tip 3: Weet hoe gedrag werkt

Gedrag is de zwakke schakel tussen doelen en resultaten. Ook al weet je na bovenstaande tips al wat je wilt bereiken weet je zelfs al welke aanpak voor jou het beste zou kunnen werken. Maar weet je ook hoe je jezelf in beweging krijgt en (vooral) in beweging houdt?

  • Op basis van onze praktijkervaring weten we dat je heel concreet moet bepalen wat je vandaag gaat doen (en dat elke dag) om op termijn de resultaten te behalen die de moeite waard zijn.
  • Om in beweging te komen is het daarnaast belangrijk dat die acties (stapjes) dusdanig klein zijn dat het doen vrij makkelijk haalbaar is. Wij noemen dat werken met Quick Wins.
  • Op basis van gedragswetenschappelijk onderzoek weten we bovendien dat er 2 soorten gedrag zijn: bewust gepland gedrag en onbewust automatisch. Wist je dat slechts 5% van ons gedrag bewust, gepland gedrag is. Dit maakt dat maar liefst 95% van ons gedrag onbewust plaats vindt (bron: oa Ben Tiggelaar, gedragswetenschapper). Bekijk deze video over de werking van gedragpersoonlijke ontwikkeling ijsberg

Ook hier gaat de metafoor van de ijsberg op. Het gedeelte van de ijsberg dat zich onder water  bevindt is het onbewuste gedrag. Je onbewuste gedrag bestaat uit de dagelijkse gewoontes en hoe je met anderen omgaat. Tandpasta op je tandenborstel smeren en je tanden poetsen gaat bijvoorbeeld vanzelf. Zo ook met autorijden. Vaak rijden we hele stukken zonder dat we achteraf precies weten waar we zijn geweest.

Nu is het gelukkig zo dat belangrijke levenskeuzes doorgaans bewust worden gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de doelen die je stelt inzake je persoonlijke ontwikkeling. Het onbewust automatische gedrag bepaalt echter voor een groot deel de resultaten die we boeken. Met name onze gevoeligheid voor prikkels en de regie die we kunnen zetten op ons onbewuste gedrag zijn bepalend voor onze successen en of we ‘in beweging’ blijven.

Dus als je weet hoe gedrag werkt en hoe je dit kunt beïnvloeden kun je jezelf effectiever aansturen in je persoonlijke ontwikkeling. Want uiteindelijk draaien verandering en groei om het managen van je eigen gedrag.

Samen sparren?

Neem contact met ons op.

Tip 4: Integreer feedback en reflecteer

Zelfreflectie is eigenlijk een vorm van feedback geven aan jezelf. Hierbij zijn er 2 belangrijke pijlers: meten en waarderen. Dit wil zeggen dat je dagelijks naar je eigen gedrag kijkt om te bepalen wat je hebt gedaan (de meting) om vervolgens te bepalen of je je voorgenomen acties hebt uitgevoerd of niet. Als je hebt gedaan wat je je had voorgenomen beloon je jezelf op de manier die je vooraf met jezelf had afgesproken (een film, een boek, iets lekkers). Als je niet hebt gedaan wat je je had voorgenomen is het belangrijk om niet te blijven hangen in het waarom niet. Stel jezelf dan de vraag wat kan ik morgen anders doen om het wel te laten slagen?

Let wel! Het gaat hier om het belonen van het gedrag en niet om het resultaat. Resultaten volgens immers vaak pas op termijn terwijl we vanaf het eerste moment investeren in ons gedrag dat we moeten vertonen.

Om een maatje te groeien in je persoonlijke ontwikkeling is het naast zelfreflectie ook heel zinvol om feedback te vragen en geven aan anderen. Feedback geven en krijgen kan heel spannend zijn maar dat is misschien juist wel de reden waarom het je helpt groeien. Een praktische tip: begin met elke dag 1 keer aan iemand te vragen; welke tip en top heb je voor mij?

Tip 5: Geniet!

Als laatste: focus je niet alleen op je einddoel maar vooral op de weg ernaar toe. Geniet van het proces, van elke stap die je maakt en die je een stukje verder brengt. Elke drempel die je genomen hebt, alles wat je elke dag leert en waar je hard voor hebt gewerkt, draagt bij aan het gevoel van plezier, voldoening en succes in je privéleven en je werk. Zo kun je je persoonlijke ontwikkeling extra versterken!

Wil je na het lezen van dit artikel meer tips over persoonlijke ontwikkeling of effectiever functioneren? Neem dan contact met ons op.

Meer tips over persoonlijke ontwikkeling?

Neem vrijblijvend contact met ons op.