+31 (0)165 74 60 15

×

2 november 2015 door Mario Bierkens | Realisatiekracht

In opdracht van MKB Nederland mag ik de afgelopen maanden regelmatig presentaties verzorgen in het kader van de UWV-campagne Open voor 50+. Tijdens mijn meest recente presentatie, eind oktober in Groningen, maakte een aanwezige ondernemer een mooie metafoor.

Een bedrijf kan je vergelijken met een familie. Je hebt een vader en een moeder (lees: de werkgever), de kinderen (medewerkers) en ook ooms en tantes. Het is binnen een familie niet ongebruikelijk dat een oom of tante soms sneller dan de ouders het gewenste resultaat kan bereiken. Ze weten veelal wat de ouders bij hun kinderschaar willen bereiken en kunnen met enige afstand met ze in gesprek gaan. Die afstand is uiteraard figuurlijk, want letterlijk slaan ze een arm om het kind heen, nemen het in bescherming om vervolgens een goed gesprek te voeren.

De ondernemer lichtte zijn metafoor alsvolgt toe: “Waar ik achter kom, is dat mijn 50+ medewerkers de ooms en tantes zijn binnen onze familie. Wanneer wij een verandering willen doorvoeren, komt het regelmatig voor dat een 50 plusser zich ontfermt over jongere medewerkers. Met enige toelichting krijgt hij soms de medewerker wel enthousiast in beweging, wat mij als werkgever niet lukte. Ook kan hij dat wat wij als ‘ouders’ willen beter vertalen naar een aangepaste aanpak die ook leidt tot het gewenste resultaat. Wanneer een oom of tante het zegt, wordt de buy-in van de kinderen groter.”

En ik moet toegeven dat ik ook als 50 plusser (bijna 52) dit herken en het effect tot nu toe heb onderschat. Een team functioneert nog beter als er een goede balans is tussen jongere en meer seniore medewerkers. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de topsport.

Neem Feyenoord, waar Dirk Kuyt, ondanks het feit dat hij nog maar 34 jaar is, in de voetbalwereld ook een seniore professional is. Je merkt en ziet dit seizoen welke impact hij heeft op het team. Hij is het verlengstuk van de coach, Giovanni van Bronkhorst. Eigenlijk kan je zeggen dat Dirk Kuyt de oom op het veld is, die ervoor zorgt dat de voetballers vaker datgene doen wat de coach voor ogen heeft.

Wees je bewust van de kracht van een oom of tante in je team. Dan zorg je voor one big happy and succesfull family!