+31 (0)165 74 60 15

×

14 december 2017 door Frank van Hal | Ondernemen

Al jaren ben ik een groot tennisliefhebber. Zowel wedstrijden bekijken als zelf spelen. Mooi om te zien dat Rafael Nadal na zoveel tegenslag en blessureleed een geweldig succesvol jaar heeft gehad. En dat je na 3 matige jaren zelfs weer de nummer 1 van de wereld wordt is een prestatie van wereldformaat. Nadal speelt elk punt alsof het een matchpoint is. Nooit geeft hij een punt weg…

Als beginnende veertiger merk ik dat mijn herstel wat langer duurt als je zaterdag 2 wedstijden hebt gespeeld. De spierpijn zelfs tot dinsdagochtend aanhoudt. En ik loop alsof ik herstellende ben van een heupoperatie.

Al jaren zeg ik tegen mezelf dat ik dit kan voorkomen door meer te trainen in de winter zodat ik de competitie in april fit start als een jeugdtalent die ik dagelijks zie trainen in Doorn bij topcoach Tjerk Bogtstra. Ik heb zelf niet zoveel talent maar moet het hebben van het harde werken en mijn doorzettingsvermogen op de baan. De opmerking van Tjerk heb ik constant op mijn netvlies namelijk ‘Hard werken wint het van talent tot dat talent hard gaat werken’. Dus dan maar hard werken…en niet opgeven.

Inmiddels is het jaar alweer bijna voorbij. En dan heb ik nog 3 maanden om me voor te bereiden op de competitie. Plannen is regisseren geeft mijn collega altijd aan. Ze heeft gelijk maar het blijkt in de praktijk toch best lastig. Dat kun je en moet je ook niet alleen willen doen.

De grootste levensles van afgelopen jaar is dat doorzetten heel veel kan opleveren.

Mijn teamgenoot en goede vriend werd voor de tweede keer geconfronteerd met de diagnose kanker. De eerst keer in 2016, na diverse operaties was hij schoon. Maar het telefoontje begin 2017 dat het weer terug was en dat het er niet goed uitzag was extreem heftig. Maar Ton was alweer bezig met nog harder te werken dan vorige keer om zo fit mogelijk de behandeling in te gaan. De uitspraak ‘opgeven komt niet in ons woordenboek voor’ zorgt bewust voor veel positiviteit en drive om vooruit te kijken.

Inmiddels train ik wekelijks met Ton om ons zelf klaar te stomen voor de competitie die in april start. Wie weet start ik begin april op de maandag als een beginnende dertiger aan mijn week…

Ik wens je vooral veel doorzettingsvermogen toe wat leidt tot interessante inzichten en resultaten.