+31 (0)165 74 60 15

×

31 oktober 2014 door Mario Bierkens | Ondernemen

Deze week sprak ik een ondernemer over zijn dilemma. Tot twee jaar geleden ging het ondanks de economische tegenwind zijn bedrijf juist voor de wind. De omzet oversteeg alle verwachtingen en de winst verdubbelde zich. Om zijn personeel gemotiveerd te houden, heeft hij het afgelopen jaar de teugels wat laten vieren en verantwoordelijkheden gedelegeerd. Met als resultaat teruglopende omzet en de hele positieve fibe lijkt te zijn verdwenen. Vragen die hem nu terecht bezighouden zijn: “Hoe grijp ik in?” en “Hoe kom ik terug naar de situatie van twee jaar geleden zonder dat mijn personeel gedemotiveerd raakt?”. Los van de antwoorden op deze vragen, valt uit deze case een interessante management les te trekken. Maar eerst een vergelijk met de topsport.

Naast organisaties begeleid ik ook diverse teams op topsportniveau. Elke competitie wordt keer-op-keer bewezen dat kampioen worden makkelijker is dan kampioen blijven. Wil je kampioen blijven? Dan is het van belang om na het kampioenschap niet de teugels te laten vieren, maar ze juist strakker aan te trekken. Met als doel ieder teamlid weer scherp in de wedstrijd te krijgen om in de nieuwe competitie wederom topprestaties te leveren. Johan Cruijff zei ooit tijdens zijn trainerschap bij Ajax: “Ik pak mijn beste voetballer, Marco van Basten het hardst van alle spelers aan, want deze topper weet dat hij hiervan elke dag beter wordt.” Waak dus wanneer het goed gaat in jouw organisatie voor de voor de hand liggende reflex: het laten vieren van de teugels, maar bedenk hoe je de scherpte in jouw team houdt.

Als je bewust overweegt om de teugels te laten vieren, bespreek dan vooraf met jouw team de mogelijke scenario’s door. En per scenario welke aanpak jullie kiezen wanneer deze scenario’s praktijk blijken te zijn. Door dit vooraf met jouw teamleden af te spreken, kun je tijdens de wedstrijd makkelijker bijsturen. Dat voorkomt het gevoel dat je als coach langs de zijlijn staat en niets kan doen zonder dat je spelers jouw ingrijpen ervaren als het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd.

Laat de teugels dus niet te snel vieren als je successen wilt blijven vieren!