+31 (0)165 74 60 15

×

4 februari 2013 door Mario Bierkens | Leiderschap

Met ruim zeven miljoen landgenoten zaten we precies een week geleden om 19.00 uur voor de televisie of aan de radio gekluisterd. Onze koningin kondigde aan dat ze afstand zou nemen van de troon. Haar 75ste verjaardag en het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden waren aanleiding om haar functie over te dragen.

Meer dan 26 jaar is haar opvolger klaargestoomd om deze rol op een succesvolle manier te kunnen overnemen. Hij is er helemaal klaar voor. Prins Willem Alexander heeft vele facetten doorlopen (defensie, IOC, Watermanagement, kennismaking met diverse maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en nog veel meer). En nu is hij er klaar voor. Deze langdurige en zorgvuldige wijze van inwerken zal hopelijk voor ons allen zijn vruchten gaan afwerpen.

Heb jij al iemand op het oog voor jouw opvolging? Nog niet? Zorg er dan voor dat je binnen afzienbare tijd één of meerdere potentials geselecteerd hebt. Bedenk een even zorgvuldig, maar sneller programma waarin deze potentials moeten laten zien (action learning) hoe zij zich in diverse omstandigheden gedragen. Voer daarbij de intensiviteit van de opdrachten steeds verder op.

Kortom: regisseer je opvolging dus tijdig en pak het planmatig aan. Het is in het belang van de organisatie, maar zeker ook in die van de potentials als zij al vroegtijdig op een veilige manier ‘voor de leeuwen worden geworpen’ en ervaring kunnen opdoen. Doorstaan zij deze ‘testen’ dan wordt de kans steeds groter dat zij het uiteindelijk als leider ook goed zullen doen.

De ervaring leert dat teveel leiders te laat beginnen om na te denken over hun opvolgers. Beatrix was er op tijd bij.

En jij?

Meer weten?

Neem contact met ons op.