+31 (0)165 74 60 15

×
Marc Willems - Intenza

11 januari 2023 door Marc Willems | HR

Intenza neemt je aan het begin van 2023 graag mee naar een nieuwe stijl van leidinggeven: Secure Base Leadership. De stijl die veel meer gericht is op het ‘menselijk leiderschap’. Leiders die het principe van Secure Base toepassen geven hun medewerkers een goede balans tussen veiligheid en uitdaging. Ze nodigen medewerkers actief uit tot experimenteren, waarbij fouten maken mag. Je mensen ontwikkelen lef en veerkracht. Als Secure Base Leader ben je een bron van inspiratie, daag je anderen uit om hun volledige potentieel te benutten en geef je vertrouwen, aldus George Kohlrieser. Secure Base Leadership combineert de leiderschapsstijlen ‘faciliteren/zorgen’ en ‘uitdagen’. Of te wel: Care to dare.

Weer een nieuwe hype in leiderschap 

Ik hoor je al denken, weer een nieuwe term voor leiderschap. Het klopt dat ingrediënten van de diverse soorten leiderschapsstijlen die de afgelopen jaren de revue passeerde erin zitten. Laten we het houden op een synthese van bekende en succesvolle inzichten door de jaren heen die opgedaan zijn in de ontwikkelingspsychologie, de organisatiepsychologie, communicatie,  leiderschap en veranderkunde. Dus als leider kan je al die ontwikkelde skills meenemen en je verder ontwikkelen in Secure Base Leadership. De stijl van leidinggeven die helemaal past in deze tijd van strategische wendbaarheid, veerkracht, werkgeluk en digitale transformatie waarbij veranderen de nieuwe constante is. Ook sluit het aan bij de HR trends van 2023 (zie onderaan artikel).

Dare to care

Waar zit de kracht van Secure Base Leadership? Het uitgangspunt is dat mensen een veilige basis nodig hebben om de defensieve natuur van het brein uit te schakelen. Je laat je dus niet meer leiden door angsten en bedreigingen (verklaren/ uitverdedigen waarom het zo gegaan is), je laat je inspireren door kansen en mogelijkheden (experimenteer en leer ervan). Als leider moet je die veilige omgeving bieden, waarin jij je mensen de ruimte geeft voor talentontwikkeling, innovatie en creativiteit.

In zijn boek Care to Dare (2012) beschrijft Kohlrieser het als volgt:

menselijk leiderschap

Misschien heb je zelf wel mooie herinneringen aan zo’n werkplek, waarbij beide ingrediënten (plezier en uitdaging) aanwezig waren.

Voorkom overprotectie

De leider die blijft ondersteunen zonder uit te dagen pleegt ‘overprotectie’ zoals Kohlrieser dat noemt. En juist die overprotectie remt de gezonde ontwikkeling van mensen. Vergelijk het met de ouder die het fietsje zonder zijwielen blijft vasthouden en bijstuurt als het dreigt mis te gaan. Te beschermend dus waardoor een gezonde ontwikkeling wordt geremd. Hetzelfde geldt bij volwassenen zo licht Kohlrieser dit toe in zijn boek aan de hand van de ‘gehechtheidstheorie’ van Bowlby en Ainsworth. Aan de andere kant roept de leider angst om te falen of mislukken op wanneer hij daar geen steun bij biedt. Dus aansporen tot presteren zonder steun te bieden is het ook niet. Het gaat om de balans tussen beide facetten. Zonder die balans en het gemis van die secure base kunnen mensen niet goed gedijen.

Wil je hier meer van weten, lees dan het boek van Kohlrieser en hoe hij deze theorie onderbouwt (gehechtheidstheorie van John Bowlby (1962 – 1982) en Mary Ainsworth).

Care to dare leiderschap

 

 

 

 

 

 

 

ISBN nummer 9781119961574

Secure base leiderschap

Al zijn bevindingen en inzichten heeft Kohlrieser vertaald naar zijn visie op leiderschap, met handvatten om juist die balans tussen care en dare te realiseren. Hij heeft dit samengevat tot 9 belangrijke eigenschappen / competenties.

Streef naar een optimale balans tussen Caring, de zorgende kant van de leider en Daring, de uitdagende kant.

ecure Base Leadership

De negen kenmerken van Secure Base Leadership

Kohlrieser geeft 9 kenmerken mee aan de leider die emotionele betrokkenheid uitstraalt en het beste met zijn mensen voorheeft. Een secure base leider:

1. Blijft kalm en geaard versus gegijzeld door emoties
2. Accepteert het individu versus oordelend en kritisch
3. Ziet het potentieel versus de huidige staat
4. Luistert en bevraagt versus verdedigend
5. Geeft krachtige boodschappen versus vaag of overdonderend
6. Focust op het positieve versus op het negatieve
7. Moedigt aan om risico’s te nemen versus over controlling
8. Inspireert door intrinsieke motivatie versus extrinsieke motivatie
9. Toont dat hij/zij toegankelijk is versus onbeschikbaar/niet ‘erbij’

Wil je weten hoe jij scoort? Download dan onderaan dit artikel de Secure Base Leadership scan.

HR trends 2023 en secure base leadership

Je ziet deze nieuwe vorm van leiderschap ook terug in de HR trends van 2023. Onderzoeksbureau Gartner doet jaarlijks onderzoek naar de HR ontwikkelingen. Uit dit onderzoek blijkt dat HR-leiders in 2023 rekening moeten houden met:

  • toenemende economische druk
  • schaars en duur talent
  • mondiale aanbodbeperkingen
  • verandering en onzekerheid.

Om daar effectief en succesvol mee om te gaan benoemen deelnemende bedrijven 5 prioriteiten voor HR in 2023:

  1. Effectiviteit van leiders en managers. Zorg voor de juiste begeleiding van personeel vanuit ‘menselijk leiderschap’.
  2. Organisatieontwerp en verandermanagement. Verandering is een continue factor in het werk, help je mensen omgaan met deze veranderingen en de gevolgen daarvan voor hun werk en welzijn.
  3. Andere ontwikkeling van personeel. Jonge generaties hebben een andere kijk op werk, help je mensen op een flexibele manier in hun persoonlijke ontwikkeling. Creëer een loopbaan die past bij hun ambities en jouw bedrijf.
  4. Werving blijft belangrijk. 50% van de organisaties verwacht dat de ‘war on talent’ de komende maanden zal toenemen. Nieuwe strategieën voor werving blijven dus belangrijk.
  5. Toekomst van werk. Het werken met externe en hybride arbeidskrachten blijft adaptief vermogen vragen in de manier van werken en ondernemen.

In al deze punten zie je het care en dare principe van secure base leiderschap terugkomen. Het draagt zelf bij aan je werving: hoe beter je voldoet aan dit principe hoe gewilder je als werkgever bent.

Dus

“Unleash astonishing potential through Secure Base Leadership”.

Secure base leadership: hoe sta jij ervoor?

Wil je weten hoe jij zelf scoort ten opzichte van de 9 kenmerken van Secure Base Leadership? Download dan de Secure Base Leiderschap scan. Je krijgt direct inzicht en overzicht in jouw sterke punten als secure base leider en ontwikkelkansen.

Download Secure Base Leadership scan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer over leiderschap