+31 (0)165 74 60 15

×

18 juni 2018 door Petra Kerrebijn | HR

Talentontwikkeling

Op 14 juni 2018 vond het jaarlijkse Intenza Captains Dinner plaats met als spreker Toptenniscoach Tjerk Bogtstra. Tjerk prikkelde de aanwezige directieleden over het thema talentontwikkeling. Hoe je je talenten boeit door ze te helpen het beste uit zichzelf te halen. In dit artikel lees je zijn top 4 tips over talentontwikkeling. Zoek je meer tips om je talenten te boeien en ontwikkelen? Vraag dan de complete lijst aan met 8 Tips van een Topcoach.

Tjerk is als tenniscoach al jarenlang bekend om zijn goede resultaten. Zo realiseerde hij het winnen van de Davis Cup. Tevens was hij de vaste coach van Raemon Sluiter, Martin Verkerk en Jan Siemerink. Sinds 2011 runt hij een tennisacademie waar de talenten van Nederland klaar worden gestoomd voor de top. Tjerk schreef het boek Wie durft? – Spagaat van een Tenniscoach.

Tip 1: Creëer een inspirerende omgeving

Mijn spelers moeten intrinsiek gemotiveerd zijn om te leren. Wat ik doe als coach is zorgen voor een inspirerende omgeving. Je moet zelf willen Winnen met een hoofdletter W.

Tip 2: Differentieer

Geef de jongere talenten procesdoelen om iedere dag beter worden. Stel ook doelen op mentale zaken zoals: doorgaan wanneer het moeilijk wordt. Als het talent erin zit komt het er uiteindelijk wel uit, je zal moeten sturen op verbetering in de stappen naar het resultaat toe: meer lange termijn dus. Bij ervaren talenten coach je op het resultaat van nu: hoe gaan we vandaag winnen?

Tip 3: Als je mee wilt doen, moet je vooral ontwikkelen waar je goed in bent

Bij talentontwikkeling is de verleiding te focussen op het verbeteren van je zwakke punten. Maar om te winnen moet je continu je sterkte punten uitbuiten. “Een voorbeeld is Siemerink. Voordat ik hem ging coachen haalde hij steeds dezelfde resultaten. We hebben samen gewerkt aan zijn kracht: aanvallend tennissen. Daardoor groeide zijn vertrouwen en ga je makkelijker winnen”.

Tip 4: Pas je aan, aan de mentale stemming van je talent

Dit is de fout die we het meest maken; niet aansluiten op de mentale stemming van je talenten. Er zijn 4 scenario’s:

  • Zit je talent optimaal in de wedstrijd en ziet hij het mentaal als een uitdaging, dan moet je als coach je mond houden. Geen tip geven vanuit de zijlijn, maar de speler het spel laten spelen.
  • Als iemand in de cirkel ’spanning’ komt, moet je als coach voorkomen dat hij in de verkramping komt door praktische handvatten te geven in de vorm van kleine tips. Hierdoor neemt het zelfvertrouwen toe.
  • Als je talent in de cirkel van ‘woede en frustratie’ komt moet je als coach meteen ingrijpen en het talent aanspreken. “Waar je je nu druk om maakt ligt buiten jou. Focus op datgene wat je er aan kan doen.” Vervolgens kleine tips geven.
  • Tot slot, als iemand in de ‘afhaakmodus’ zit moet je duidelijk je coachee spiegelen. Wat gaat dit gedrag je opleveren? Zo komt iemand erachter dat het niets oplevert.

Meer tips ontvangen over talentontwikkeling?

Vraag de complete lijst met 8 Tips van een Topcoach.

8 tips van een topcoach

Vraag de complete lijst met 8 Tips van een Topcoach.