+31 (0)165 74 60 15

×

Teamontwikkeling naar high performing teams

Multidisciplinaire – al dan niet zelfsturende – teams maken organisaties wendbaar. Succesvolle teams presteren en werken beter samen. Hoe bereik je een team dat goed op elkaar inspeelt? Dat voor elkaar klaar staat? Intenza helpt teams te groeien naar high performing teams.

Teamontwikkeling gaat in fasen en start met het maken van basis- en gedragsafspraken. Hoe gaan we met elkaar om? Wat is de rolverdeling? Hoe gaan we om met feedback? Deze essentiële stap wordt in de praktijk te vaak overgeslagen. Vroeg of laat komt er een moment dat je elkaar diep in de ogen moet kijken, zonder deze afspraken gaat dat mis. Daarom kijkt Intenza altijd naar de fases van teamontwikkeling.

Een tweede succesfactor is de rol van de leider. Deze rol past gedurende de fase van teamontwikkeling aan. In het begin is deze rol meer leidend, naarmate het team groeit wordt dit een meer faciliterende rol. Ook hierbij horen weer duidelijk afspraken. Iedereen werkt vanuit de beste intenties. Maar zonder duidelijkheid, zonder eigenaarschap, werkt loslaten averechts.

De optelsom van alle individuen zorgt voor succes. Ieder teamlid heeft zijn eigen talent en eigen gedragsstijlen. Ken je de stijlen van elkaar? Hoe zet je jouw gedrag in? Met de kennis van de werking van gedrag en verschillende gedragsprofielen communiceren teamleden beter met elkaar.

Kortom, samenwerking is heel vaak erg rationeel en outputgericht. Teams worden een soort productiefabriek. Juist door ook de onderliggende succesfactoren zoals gedrag, motieven, stijlen en hoe je met elkaar omgaat, beet te pakken worden teamverwachtingen helder. Bovendien versnelt het leervermogen en het resultaat in een team. Meer weten over teamontwikkeling en teamcoaching? Intenza denkt graag met je mee.

  • Heldere teamafspraken
  • Agile teams
  • Teamleren
  • Action Learning Cycle
Neem contact op
Teamontwikkeling whitepaper

Whitepaper Teamontwikkeling

Artikelen over teamontwikkeling

Lees verder

Relaties over Intenza

“Intenza creëert vooruitgang door een onderscheidende mix van urgentie en inspiratie”

‐ Regio Directeur Private Banking ING - Jeroen Prevo

“Intenza: persoonlijk, meedenkend, professioneel en zeer resultaatgericht ”

‐ HRM Directeur bij Renault Nederland en RCI Financial Services - Nicolien van Duinen

“Vernieuwend, creatief, onderscheidend, aanpak op maat en resultaatgericht werken aan verbeteren van skills van medewerkers met verbluffende resultaten.”

‐ Voorzitter Hoofddirectie ABAB Groep B.V - John Verhagen

Veel gestelde vragen over teamontwikkeling

In het begin zal je vooral moeten helpen om de zaak op gang te hebben. Naarmate het team meer volwassen wordt gaat het er meer om dat teams van elkaar leren. In dat geval zal je als management het leren van elkaar moeten faciliteren. De uitdaging daarin is vaak met elkaar helder formuleren ‘hoe je ziet in welke fase een team zit’. Download hiervoor de checklist teamontwikkeling.

Eenvoudig gezegd zijn er 4 fasen: Start-Doen-Beter doen-Synergie. Zie ook de artikelen over teamontwikkeling.

Meer weten?