+31 (0)165 74 60 15

×

17 september 2015 door Mario Bierkens | Teamontwikkeling

Tijdens de zeventigste editie van de Vuelta, de jaarlijkse wielerronde van Spanje hebben we op sportief gebied kunnen zien wat de kracht is van een goed team. De Astana-ploeg wist genadeloos tijdens de voorlaatste etappe de vinger op de zere plek te leggen bij de leider in het klassement, de Nederlander Tom Dumoulin. Hij kon uiteindelijk de eerste plek niet vasthouden, omdat hij alleen aan het strijden was en geen hulp ervoer van teamgenoten. De Astana-ploeg daarentegen werkte samen om haar Italiaanse ploeggenoot Fabio Aru aan het goud te helpen. En met succes!

Ook als verkoper of directeur kan je niet ‘goud’ realiseren als je niet een sterk team om je heen hebt verzameld. Medewerkers die bereid zijn om een bijdrage te leveren aan jouw ambities, je uit de wind te houden en ervoor te zorgen dat je tot de eindstreep in staat bent om de beste performance te leveren. Zijn jouw teamleden daartoe bereid of gaan er velen voor eigen winst? Hoe bereid zijn jouw teamleden om te helpen bij het realiseren van overall succes?

Deze bereidheid ontstaat veelal niet vanzelf, daar zul je als leidinggevende regie op moeten zetten. Hoe regisseer je meer helpkracht binnen jouw team? Door bijvoorbeeld collega’s vaker samen dingen te laten oppakken en voor te laten bereiden. Door tijdens trainingen en meetings met elkaar te oefenen wat te doen tijdens piekperioden of wanneer een teamlid een topprestatie moet leveren. Of hoe je je collega’s uit de wind kunt houden wanneer je een ondersteunende functie vervult. Maak helpkracht bespreekbaar en oefen op de praktische invulling daarvan.

Leer van de harde les van Tom Dumoulin en regisseer hulpkrachten binnen jouw team.