+31 (0)165 74 60 15

×

Benut de kracht van Oxytocine!

Juist in onzekere tijden is het van belang om de mensen die belangrijk voor je zijn (en ik hoop dat je werkteam daar ook toe behoort) vertrouwen & aandacht te geven. Hoe? Dat lees je hier.

Ik raakte met mijn medewerker in gesprek over hoe hij omgaat met thuis werken. Hij vertelde mij dingen over zijn thuis situatie en zijn achtergrond die ik helemaal niet wist. Zo kwam ik ook achter talenten die hij bleek te hebben op basis van zijn hobby en achtergrond die we broodnodig hebben in ons bedrijf….en waarvoor we maar geen mensen kunnen vinden…. We hadden een persoonlijk contact als nooit eerder. Hij gaf aan dat dit het mooiste gesprek was wat hij ooit met mij had gehad. En dat was precies hoe ik het ook heb ervaren. Ik dacht; hij werkt al 5 jaar in ons team, waarom neem ik hier niet vaker de tijd voor? En waarom steek ik zoveel geld in allerlei wervingscampagnes om een aantrekkelijke werkgever te zijn terwijl het goud in zoiets simpels zit? En het is nog leuk ook!

Maak van een nood een deugd! 3 tips

In ons brein komt er bij welgemeende aandacht een stofje vrij (oxytocine) wat ervoor zorgt dat mensen meer verbinding met elkaar voelen. Iets wat in een tijd van werken op afstand juist heel welkom is! Hoe je dan kan doen lees je in deze 3 tips:

  1. Stel persoonlijke aandacht- en belevingsvragen wanneer je je mensen spreekt (liever per telefoon dan per mail of app). Hoe is het met je en je familie? Wat was gisteren je meest waardevolle moment? Waarover maak je je zorgen? Hoe vang je het thuis op? Etc.
  2. Verbinding creëren is een two-way-street. Stel je kwetsbaar op: deel ook hoe jij in je vel zit.
  3. Ben je bang dat straks (als het weer drukker wordt) dit goede voornemen verdampt? Maak er dan een gewoonte van. Bijvoorbeeld door ieder gesprek of overlegmoment te starten en eindigen met persoonlijke aandachtvragen. PS: het werkt thuis ook! 😊 Goed om te weten: als keer op keer positief uitpakt dan houd je het ook beter vol. Wil je weten hoe dat komt en hoe je dit in je team kan benutten? Bekijk dan de video van Ben Tiggelaar over positive reinforcement. Veel mooie momenten toegewenst!


 

Liever de beweging LEIDEN dan LIJDEND toezien

Wist je dat bewegen meer positieve energie geeft dan afwachten?  Bij de opvoeding van je kinderen leer je 3 dingen: Rust, Reinheid en Regelmaat. De laatste is enorm belangrijk om je team enerzijds houvast te geven en anderzijds in beweging te houden in deze tijd. Dus regisseer de regelmaat om je team positief en in beweging te houden. 3 tips hoe je dit kan doen:

  1. Doe een dag- of weekstarts, door bijvoorbeeld een gezamenlijke teamcall. Benut hiervoor de handige hulpmiddelen Skype of Microsoft Teams; even een persoonlijk opstartmomentje met elkaar.
  2. Natuurlijk vraag je even hoe het met iedereen gaat. Hanteer vervolgens toekomstfocus (daarom liever aan het begin van de dag dan aan het einde) en bespreek de acties van de komende dag.
  3. Spreek af om de volgende ochtend de best werkende tip of het mooiste moment van de vorige dag te bespreken en koppel dit aan de vraag: hoe kunnen we dit moment vandaag 2x zo vaak laten voorkomen? Dit noemen we de groene golf! In de praktijk blijkt ook dat succesrecepten kopiëren voor 64% meer effect zorgt dan missers analyseren. Wil jij de groene golf ook voor je laten werken? Bekijk dan deze video met praktijktips.
Laat je inspireren!

Want: de omstandigheden hebben we niet in de hand, maar hoe we hierop reageren wel. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.