+31 (0)165 74 60 15

×

25 februari 2021 door Gerrit Mulder | Timemanagement

Breng focus aan met jouw Buffett List

Twee maanden terug proostte jij wellicht op je nieuwe voornemens. We zijn inmiddels aangekomen bij de derde maand van het jaar. Tijd voor een tussenbalans. Hoe staat het met je voornemens? Welke acties heb je al ondernomen? En ga je in de goede richting? We kennen het allemaal …. onvoltooide projecten die je aandacht zijn verloren doordat je aan iets nieuws bent begonnen. Losse eindjes die van je mentale loopband zijn gevallen. Niets is zo frustrerend! Maar er is goed nieuws! Met de Buffett list breng je daar verandering in.

Buffett list

Die wie list? Warren Edward Buffett is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is directeur en grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Buffett staat al decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld (in 2020 werd zijn vermogen geschat op 73 miljard). Gezien zijn succes, spreekt het voor zich dat Buffett een uitstekend begrip heeft van hoe hij zijn tijd elke dag moet besteden. En daar komt de Buffett List vandaan. (Foto Mark Mathosian)

De Buffett List kan jou helpen om sneller in beweging te komen. En heeft mij de afgelopen jaren zeker geholpen en ik pas het nog altijd toe. Warren Buffett zegt zelf ook dat hij door deze methode zo succesvol is geworden. Je zou dus kunnen zeggen dat hij zijn tijd beter beheert dan wie dan ook.

Wat is een Buffett List?

De Buffett List is een strategie waarbij je jouw topprioriteiten belangrijker maakt waardoor je nog sneller in beweging komt en uiteindelijk meer taken voltooid. Prioriteiten kunnen zijn: je achtertuinproject, het schilderen van die wand in je slaapkamer, een website maken, je verjaardag groots vieren, een boek lezen, de vakantie boeken en daarvoor de sixpack uit de koelkast ruilen voor de andere.


SCHRIJF JOUW 25 PRIORITEITEN OP


Je zult zien dat je sneller 25 prioriteiten hebt opgeschreven dan je in eerste instantie had verwacht. Dan nu de strategische zet die je gaat helpen.

Breng focus aan

Waarom is focus belangrijk? Het aanbrengen van focus zorgt er allereerst voor dat je beter weet wat je gaat doen. Door minder je aandacht te verleggen naar andere zaken ben je effectiever. Bovendien kom je nog gemakkelijker in beweging en zijn je resultaten hoger blijkt uit onderzoek door Stanford University (zij bewezen tevens dat multitasking een fabeltje is).

Stel je eens voor dat ik tien ballen naar jou gooi met de opdracht om ze allemaal te vangen. Hoeveel denk je dat je er zult vangen? En stel je nu eens voor dat ze allemaal een andere kleur hebben en ik vraag je de oranje bal te vangen. Vooraf weet je goed wat je gaat doen, je komt nog sneller in beweging en is aannemelijk dat je die oranje bal (het resultaat) zult vangen. Dus focus werkt.Focus Buffett List

Ga terug naar je 25 opgeschreven prioriteiten. Omcirkel de vijf belangrijkste prioriteiten.


BENOEM JOUW VIJF BELANGRIJKSTE PRIORITEITEN


Deze vijf zet je bovenaan je Buffett List. Hier ligt je focus op. Je volledige aandacht gaat uit naar deze prioriteiten. Pas bij het voltooien ervan kies je vijf nieuwe prioriteiten.

Maak een stop-doing-list

Er blijven 20 prioriteiten over. Dit zijn projecten of acties die ook belangrijk zijn, MAAR niet in jouw top vijf prioriteiten komen omdat ze niet belangrijker zijn dan jouw top vijf. Het wegstrepen van deze 20 items is relatief eenvoudig. Het elimineren van dingen waar je om geeft is moeilijk. Het is moeilijk te voorkomen dat je je tijd besteedt aan dingen die gemakkelijk te rationaliseren zijn, maar die weinig opleveren. De taken die de grootste kans hebben om jouw voortgang te laten ontsporen, zijn juist de taken waar je om geeft, maar die niet echt belangrijk zijn. Ze nemen tijd, energie en ruimte in beslag die beter besteed kunnen worden aan belangrijkere taken. We draaien vaak in rondjes in plaats van in beweging te komen.

DUS: Elimineer meedogenloos. Dwing jezelf om je te concentreren. Deze lijst met 20 punten ga je vanaf nu links laten liggen. Je beslist en spreekt met jezelf af dat je in de komende periode niet met deze taken aan de slag gaat voordat jouw top vijf is voltooid.


SPREEK MET JEZELF AF DAT DEZE PRIORITEITEN GEEN AANDACHT KRIJGEN


Als het goed is heb je nu niet alleen jouw Buffett List ingevuld maar ook besloten de komende periode te focussen op jouw vijf belangrijkste prioriteiten. Het effect is als het goed is direct voelbaar. Daarom werkt de Buffett List zo goed. De punten 6 tot en met 25 op je lijst zijn zaken waar je om geeft. Ze zijn belangrijk voor je. Het is heel gemakkelijk te rechtvaardigen dat je je tijd daaraan besteedt. Maar als je ze vergelijkt met je top 5 doelen, zijn deze items afleiding. Tijd besteden aan secundaire prioriteiten is de reden dat je 20 half voltooide projecten hebt in plaats van 5 voltooide.

Kom in beweging en maak je eigen Buffett List. Download de Buffett List en vul hem voor jezelf in.

Buffett List

Maak je eigen Buffett List.