+31 (0)165 74 60 15

×
Ruud Aben

18 mei 2020 door Ruud Aben | Tips in tijd van Corona

Communicatie in coronatijd – 3 voorbeelden vanuit DISC gedrag

Met de maatregelen die premier Rutte op 6 mei aankondigde lijkt het openbare leven weer langzaam op te starten. Hoe kijk je dan terug op de afgelopen periode? Weet je nog hoe je reageerde op specifieke situaties en wat heb je daarvan geleerd? 3 voorbeelden.

Voorbeeld 1: continue stroom van slecht nieuws

Hoe ging je om met de continue stroom van (vooral) slecht nieuws?

D-Stijl Weet natuurlijk heel goed wat er aan de hand is en volgt het nieuws maar probeert zich er niet te veel negatief door te laten leiden. Kan zich er (deels) voor afsluiten. Zeker voor zaken waar je toch geen controle over hebt.
I-Stijl Probeert zich vooral ook vast te houden aan het positieve nieuws. Mensen die weer beter zijn geworden, mensen met lichte symptomen. De mooie en hartverwarmende verhalen. Zoekt naar het licht en een hoopvolle toekomst.
S-Stijl Steeds angstiger. Een persoonlijkheid die de extreme nieuws gevallen eruit kan pikken. Weer een baby die overleden is aan Corona in de VS en de twaalfjarige Rachel uit Gent… Of dit de reden is, is lastig te zeggen maar het helpt niet.
C-Stijl Kan verdrinken in al het nieuws. Van ’s ochtends vroeg tot net nog voor het slapen gaan. Drijfveer: informatie en begrijpen. Informatie is er heel veel en compleet begrijpen doen we het nog niet. Dat is een plus/plus situatie voor deze stijl.

Voorbeeld 2: pak je eigen moment

Nu we veel meer tijd samen hebben besteed, (anders geformuleerd: continue op elkaars lip zitten) heb je dan ook je eigen moment kunnen pakken? Zeker wanneer de situatie wat stressvol was?

D-Stijl Maak om te beginnen eerst duidelijke afspraken hoe je aangeeft wanneer iets op je zenuwen werkt. Voor deze stijl geldt natuurlijk dat je dit dan bij voorkeur doet voordat je echt boos wordt. En! Tolereer ook de ander wanneer die het zo aangeeft.

Een typerend alleen moment voor deze stijl is om dit te combineren met een inspanning. Even lekker bezig zijn of lekker sporten in je eigen wereldje – op/met jouw manier, tempo, intensiteit, muziek, video et cetera.

I-Stijl De I-stijl in ons is natuurlijk snel van de leg wanneer er frictie is met of tussen huisgenoten. Gaat dit zelfs van nature uit de weg. Daarom is het voor deze stijl nu o-zo belangrijk om duidelijk te hebben hoe je dit tijdig aangeeft en dat het oké is!

Natuurlijk is het ook fijn voor deze stijl om even wat alleen te doen, ergens heen ’te kunnen vluchten’. Maar wat echt weer oplaadt is er ontspannen over praten en vergeet natuurlijk de knuffel (op afstand) niet. Alles weer goed.

S-Stijl Deze stijl in ons kan heel veel tolereren, de goede vree bewaren en sussen. Maar in deze intense situatie wordt dat al snel een kruitvat en dat vonkje is ook heel dichtbij. Daarom, meld je frustratie. Niet alleen de hoe-afspraak is belangrijk maar vooral ook dat dit in een veilige omgeving kan.

Alleen tijd is de batterijoplader en in deze tijd is dat natuurlijk een extra uitdaging. Dus neem je eigen moment! Sluit je letterlijk af in de badkamer bijvoorbeeld. Of anders claim je favoriete plekje met je boek, hapje en drankje.

C-Stijl Realiseer je waarom het zo belangrijk is om de irritaties op een juiste manier kenbaar te maken. Vooral hoe. Tip: handel het in een keer af en kom er niet weer later nog op terug. Te scherp, beledigend of cynisch.

Deze stijl moet denktijd kunnen pakken en dus alleen zijn. Dat is niet asociaal, dat is je natuur. Leg dat dan ook uit wanneer je je even terugtrekt op je kamer of alleen een ommetje gaat maken.

Voorbeeld 3: anderhalve meter afstand

Minimaal anderhalve meter afstand houden is het devies. Hoe gaan de verschillende stijlen om met deze regel?

D-Stijl Deze stijl moet zich nu bedenken; ik kan er niet meer van uitgaan dat anderen wel aan de kant gaan. Als je nu tegen iemand aanloopt of deze persoon tegen jou, dan kan het grote(re) gevolgen hebben. M.a.w. je moet rekening houden met…
I-Stijl Van nature heeft deze stijl geen of in ieder geval een lage barrière om iemand aan te raken én om dichtbij te komen. Onbewust dus! Wat betekent dat het echt aangeleerd moet worden. Lastig want dit heeft tijd nodig en die is er niet…
S-Stijl Deze mensgerichte stijl zal het ook lastig vinden. Het is onvriendelijk. Vooral met mensen die dichtbij staan zoals bij familie ‘op leeftijd’ voelt dit heel naar! Maar de instructies zijn duidelijk en er zit niets anders op dan het correct uit te voeren…
C-Stijl De C in ons is de stijl die de regels in acht neemt en uitvoert. Natuurlijk wel als het duidelijk is waarom. Maar dat hoeven we ons niet meer af te vragen. Hou er a.j.b. wel rekening mee dat andere stijlen (onbewust!) niet altijd zo accuraat zijn…

 

Lees ook: Omgaan met de verschillende DISC gedragsstijlen in coronatijd