+31 (0)165 74 60 15

×
Mario Bierkens

31 januari 2021 door Mario Bierkens | Tips in tijd van Corona

Valentijnsdag biedt kansen

Het is weer bijna de Dag van de Liefde: Valentijnsdag. Op deze dag staat de liefde centraal. Zo bevestigen geliefden naar elkaar dat ze nog steeds verliefd zijn. Daarnaast biedt deze dag ook kansen aan mensen die hun liefde voor het eerst kenbaar maken een stille liefde. Spannend, maar bij uitstek wel een mogelijkheid om je nieuwe liefde aan de wereld te laten zien.

Waarom vieren we zakelijk niets met onze relaties? 

In het bedrijfsleven bestaat geen Valentijnsdag. Toch zou ik een pleidooi willen houden om Valentijnsdag zakelijk ook te benutten om enerzijds de liefde te bevestigen of je liefde voor het eerst kenbaar te maken. Ik hoor je al denken dat kan toch niet ‘je liefde kenbaar maken’ . Ik adviseer je ook niet om deze letterlijke woorden uit te spreken of op te schrijven, maar wel in de geest van Valentijnsdag te handelen.

Hieronder tref je enkele voorbeelden aan die je kunt inzetten.

Benader een goede relatie

Benut Valentijnsdag om een goede relatie van je te benaderen. Geef aan dat het Valentijnsdag is die normaal gesproken benut wordt door relaties om hun relatie te bevestigen. Zo wil jij ook deze dag benutten om de samenwerking met je relatie te bevestigen. Stel vervolgens de vraag aan je relatie of hij de relatie net zoals jij waardeert en graag wil voortzetten. Indien het antwoord op jouw vraag ‘ja, ik wil’ is vraag dan door wat de ander aanspreekt in de relatie en wat jullie moeten vasthouden om ook in de toekomst samen gelukkig te blijven en welke verbeterpunten nodig zijn om de relatie duurzaam te houden (of te maken). Je loopt het risico dat je relatie niet je vraag met een “ja, ik wil’ bevestigt, maar met een minder prettig antwoord. Ook al is de reactie van je relatie minder positief, wees dan blij dat je vraag hebt gesteld, want je kan dan wel het gesprek aangaan voordat de relatie al een definitieve andere oplossing (de concurrent) heeft gevonden. Je kan samen bepalen wat nodig is om over een half jaar wel weer een positief antwoord te kunnen geven.

Zet Valentijnsdag dus in om met een aantal van je relaties de samenwerking toekomstgericht te evalueren.

Verras je zakelijke Valentijn

Mocht je nog geen relatie met een organisatie hebben, maar zou je dat wel graag willen dan is Valentijnsdag een mooie gelegenheid om je ‘liefde te verklaren’. Je kunt hiermee een link leggen met Valentijnsdag. Het zorgt er in ieder geval voor dat je op een onderscheidende wijze in beeld komt bij je potentiële relatie.

Zo heb ik jaren geleden aan enkele potentiële relatie een doos met een heliumballon toegestuurd. Op deze dag stond “pas openen met Valentijnsdag”. Je kunt je voorstellen dat op het secretariaat er wel gespeculeerd werd van wie de doos toch zou zijn en voor wie. Juist deze speculatie zorgt al voor de nodige voorpret.

Op Valentijnsdag werd de doos als eerste geopend en er kwam meteen na het openen een heliumballon uit de doos met een kaartje met daarop de tekst “Ik neem vandaag contact met je op. Getekend Valentijn”. Als ik dan later op de dag belde dan stelde ik me als eerste voor met “goedendag u spreekt met Valentijn”.  Hierdoor was het spreekwoordelijke ijs al gebroken en kon ik makkelijker met de secretaresse schakelen om een afspraak te maken.

De heliumballon is een van de manieren die ik tijdens Valentijnsdag heb ingezet. Zo stuurde ik eind januari naar mijn prospects een Valentijnskaart met daarop de tekst “Toe aan een nieuwe inspirerende relatie?” ik bel je op Valentijnsdag. Was wederom getekend “Valentijn”.

Op het moment dat ik op Valentijnsdag mijn identiteit bekend maakte hoorde ik in bijna alle gevallen dat mijn kaart of ballon voor veel hilariteit en speculatie heeft gezorgd. Noem het gerust de voorpret voor het bellen. In bijna alle gevallen was de eerste kennismaking luchtig en daardoor makkelijker dan de normale aanpak.

Deel je liefde

Met deze voorbeelden wil ik je graag laten zien dat je met bepaalde tradities of bijzondere dagen een prima aanleiding kunt realiseren om de relatie met je bestaande klant kunt verstevigen of bij een prospect op een onderscheidende en creatieve manier in beeld en aan tafel kunt komen.

Ik wens je veel inspiratie toe om met Valentijnsdag zowel je zakelijke relaties als je privé relatie je liefde kenbaar te maken. Ik wens je vele mooie reacties van de ander toe.