+31 (0)165 74 60 15

×

16 januari 2015 door Mario Bierkens | Leiderschap

Het verbeteren van leiderschap zit soms in hele eenvoudige dingen die veel impact kunnen hebben. Mits je durft te leren.

Een groot leider is heen gegaan. Begin 2015 heb ik veel te vroeg afscheid moeten nemen van een Intenza relatie. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst werd zijn leiderschap bejubeld. Niet om de grootse dingen, maar juist om de kleine. Als leider durfde hij met grote regelmaat zijn medewerkers de vraag te stellen ‘Hoe kan ik voor jou een betere leider worden?’ Aanvankelijk met schroom, maar al snel werd hij verrast door de vele positieve reacties die hij op zijn openhartigheid ontving. Want alleen al door het stellen van de vraag – bij Intenza bekend als: een toekomstgerichte vraag – zorgde hij ervoor dat medewerkers zich open opstelden en geprikkeld werden om mee te denken hoe hij zijn leiderschap binnen de organisatie kon verbeteren.

Wat tijdens de herdenkingsdienst bleek was dat toen hij merkte dat zijn aanpak binnen zijn bedrijf tot veel goede tips leidde, hij het ook thuis ging toepassen. Hij stelde zijn kinderen dezelfde vraag: ‘Hoe kan ik voor jou een betere vader worden?’ Ook op het thuisfront bleken de reacties en gesprekken boven verwachting.

Laat je dus inspireren door de erfenis van deze leider en stel vaker de vraag aan diegene met wie je samenwerkt of -woont: ‘Hoe kan ik een betere leider/collega/leverancier/partner/ vader/vriend zijn?’ Het stellen van deze vraag aan het begin van gesprekken zullen deze een andere wending geven. En belangrijk: neem jezelf voor om niet alleen de vraag te stellen, maar vooral de antwoorden op een openhartige manier te ontvangen. Niet verdedigen, maar alleen reageren met een gemeend ‘Dank je wel’.

Eén ding is zeker: je wordt er als mens altijd beter en rijker, oftwel grootser van.