+31 (0)165 74 60 15

×
Mario Bierkens - Intenza

2 april 2024 door Mario Bierkens | Leiderschap

Als leidinggevende ben je nu, na het eerste kwartaal van dit jaar, op een punt gekomen waarop je de balans kunt opmaken. Het is tijd om te bepalen of je op koers ligt om de gestelde targets te bereiken, of dat er extra gas gegeven moet worden. Ongeacht waar je staat, één ding is zeker: inspirerend leiderschap vergroot de kans op de gewenste beweging.

Bij Intenza geloven we dat inspirerend leiderschap uit diverse aspecten bestaat. In dit artikel delen we enkele strategieën waarmee je als leider jouw team kunt inspireren, zodat ze hun doelen gemakkelijker en sneller behalen.

1. Sta voor je mensen en regisseer de focus

Het is cruciaal dat jouw teamleden zich kunnen concentreren op de prestaties waarvoor ze zijn aangesteld. Vaak zien we dat medewerkers in organisaties worden opgeslokt door vergaderingen en deelname aan verschillende groepen en activiteiten. Hoewel deze activiteiten niet per se verspilde energie zijn, is het twijfelachtig of ze bijdragen aan het behalen van de afgesproken targets.

Als leider is het belangrijk om vooraf te overwegen of jouw teamleden daadwerkelijk moeten deelnemen aan dergelijke afleidende activiteiten. Enkele vragen die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Wat is het doel van de vergadering?
  • Wat is het effect als mijn teamleden niet deelnemen?
  • Wij leveren graag een bijdrage aan de activiteiten, maar dat kan ook op andere manieren dan iedere keer fysiek aanwezig te zijn bij de meetings. Hoe staan jullie daar tegenover?

Communiceer duidelijk met stakeholders welke perioden in het jaar cruciaal zijn voor het behalen van doelen, zodat de focus op dat moment maximaal is.

Een voorbeeld hiervan is een klant actief in de verzekeringssector:
Het najaar is het ‘jachtseizoen’ om nieuwe klanten aan te sluiten en bestaande klanten te verlengen. De commercieel directeur communiceerde al in april naar de andere leden van het directieteam dat zijn salesteamleden tot 1 september beschikbaar waren voor verschillende werkgroepen en productteams, maar daarna niet meer tot 1 januari. Deze duidelijke communicatie zorgde voor betere planning en stelde het team in staat om in het najaar volle kracht vooruit te gaan en de gestelde doelen te bereiken.

leiderschap focus

2. Wees een bron van inspiratie

Medewerkers zijn net kinderen. Ze doen niet wat je zegt dat ze moeten doen, maar ze doen wat jij doet. Als inspirerend leider is het cruciaal om zelf het gedrag te tonen dat je van jouw team verwacht. Begin met zelf het goede voorbeeld te geven en vraag vervolgens of zij dit gedrag ook kunnen toepassen.

Stel dat je wilt dat je teamleden elkaar meer feedback geven. Begin dan zelf met het vragen van feedback na elke vergadering: wat vonden jullie goed aan dit overleg? Wat moet ik vasthouden? En wat moet een volgende keer beter? Reageer altijd met dank je wel. Deel na enkele weken wat je geleerd hebt van deze feedback.

Door dit gedrag een tijdje vol te houden, kun je jouw teamleden ook stimuleren om feedback te geven en te ontvangen. Jouw voorbeeld laat zien hoe jouw teamleden het zelf kunnen doen en hoe het kan bijdragen aan hun persoonlijke groei.

3. Benut LOL

Plezier hebben en in beweging zijn stimuleert de aanmaak van dopamine, wat leidt tot meer energie en beter probleemoplossend vermogen. Als leider kun je dit mechanisme benutten.

Een voorbeeld hiervan is het ‘LOL-concept’ bij een van onze klanten. Hierbij moeten alle teamactiviteiten voldoen aan het LOL-principe: Leren, Ontmoeten en Leuke dingen doen. Elke teambijeenkomst bestaat uit deze drie elementen: training op vaardigheden en gedrag, tijd om elkaar beter te leren kennen en tot slot een leuk en ontspannen onderdeel. Zo gingen ze laatst met zijn allen laserkleiduiven schieten. Een activiteit met een beetje competitie, maar vooral met veel humor. Door vooraf elke activiteit te toetsen aan dit concept, zorgde de leider ervoor dat er binnen het team veel energie en plezier was. Je kunt je voorstellen dat deze brandstof een team tot betere prestaties brengt en de loyaliteit onder de teamleden is groot. Het verloop in dit team is dan ook erg laag.

inspirerende leider

Wil je meer voorbeelden van hoe je als leider een inspiratiebron kunt zijn voor je salesteam? Neem dan zeker contact op met een van onze Intenza realisatiecoaches. Zij beschikken over talloze inspirerende voorbeelden die je kunnen helpen groeien als leider en je team kunnen ondersteunen bij het realiseren van hun ambities.

Contact met Intenza

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.