+31 (0)165 74 60 15

×

23 november 2020 door Mario Bierkens | Tips in tijd van Corona

Never change a winning team?

14 jaar geleden richtten we als vier ervaren trainingsprofessionals Intenza op. Gedurende de wittebroodsweken bleek al dat wij elkaar goed aanvulden en tot mooie dingen in staat waren.

Na vijf jaar samenwerken bleek dat we aan één woord voldoende hadden om elkaar te begrijpen en aanvullen.

Tijdens de Seven Year Itch merkten we dat in dit gelukkige huwelijk ook wel een beetje sleur kwam. De drive om te verbeteren nam af. We hoorden elkaar regelmatig tijdens de interne sessies zeggen dat we het zo prima vonden en het bij voorkeur zo wilden continueren. De echte scherpte en uitdaging was er eerlijk gezegd wel een beetje af. Dat was het moment dat we besloten om ons team met minimaal één en bij voorkeur twee jonge honden te gaan uitbreiden.

Intenza team

Inmiddels zijn we vier partners rijker. Deze ‘jonge honden’ zorgden voor nieuwe impulsen en scherpte bij ons, de garde van het eerste uur. Er was weer competitie en een ieder mocht zijn plaats weer bewijzen. Het resultaat: iedereen ging er weer harder aan trekken. Maar ook één van de oprichters maakte de keuze om niet meer mee te gaan in deze nieuwe context. Ook dit effect bleek voor het team een goede ontwikkeling.

Let wel: ik ben een groot voorstander om bestaande sterke teams in stand te houden.

 

Teamwissel

Binnen veel organisaties valt het me op dat wisselen een doel op zich is geworden. En dan werkt verversen eerder averechts! Maar in de afgelopen 14 jaar Intenza heb ik ook geleerd dat, wanneer er ‘sleet’ komt op de samenwerking binnen het team, verversing kan zorgen dat iedereen weer gereset wordt. Wat een goede positieve impuls kan opleveren voor het team. Wees er dus alert op dat verversing gewenst is en handel er dan ook naar. En kijk ook kritisch naar de teamsamenstelling. Vanaf onze oprichting bestaat het partnerteam uit minimaal één vrouw. Los van het feit dat onze vrouwelijke partner en tevens oprichter, Petra Kerrebijn, een topper is, ervaar ik ook iedere dag de toegevoegde waarde van het feit dat vrouwen anders naar onderwerpen kijken dan mannen. Juist door deze verschillende invalshoeken nemen we gefundeerder beslissingen waar we als team alleen maar beter van worden.

Scherpte in je team

Tot dusver heb ik gesproken over het veranderen van de teamsamenstelling om weer scherpte te brengen in een team. Je kan ook op andere manieren de context veranderen met dezelfde positieve effecten. Spreek bijvoorbeeld af dat je de rollen om de paar jaar wisselt. Bij ons hebben de partners naast hun ondernemerstaak ook een of meerdere deeltaken, zoals financiën, marketing en franchise. Door deze partnertaken regelmatig te wisselen ontstaan er ook nieuwe frisse inzichten en verleng je de houdbaarheidsdatum van een sterk team. Daarnaast vormen we regelmatig nieuwe koppels of teams die een taak oppakken. Deze ‘nieuwe’ samenwerkingen leiden vaak tot energieke en verfrissende inzichten en aanpakken.

Wat mij betreft staat er een sterk team dat klaar is om volgend jaar de 15 jaar vol te maken. Ik wens je ook een team toe dat lang in staat is om het optimale uit elkaar te halen. Ook hier geldt : zonder regie gebeurt het nie!