+31 (0)165 74 60 15

×

1 februari 2016 door Mario Bierkens | Ondernemen

Dit jaar vieren we met Intenza ons eerste tienjarig jubileum. En wie jarig is, trakteert! Om die reden zal ik gedurende ons jubileumjaar in mijn blog regelmatig stil staan bij de levenslessen van onze eigen organisatie de afgelopen 10 jaar. Deze blog een levensles waarmee je de realisatiekracht van ambities, ideeën en plannen vergroot.

In onze startjaren bedachten we als organisatie de meest wilde plannen. We waren net een bruistablet. Geen gebrek aan enthousiasme en ideeën. Vruchtbare grond zou je denken, maar we kwamen er ook net zo snel achter dat het bedenken van ideeën ons weliswaar goed afging, de realisatie in de praktijk verliep een stuk moeizamer. Wij weten nu dankzij gedragsonderzoek dat deze inspiratiemomenten de zogenaamde 5%-bewuste momenten zijn, terwijl de realisatie moet gebeuren in de 95% onbewuste momenten. Gewoon tijdens onze dagelijkse werkzaamheden als trainer en realisatiecoach, waar de waan-van-de-dag toch vaak regeert.

Om te voorkomen dat we veel tijd investeerden in het bedenken en uitwerken van goede ideeën welke in de praktijk niet het gewenste effect hadden, hebben we het proces binnen Intenza omgedraaid. Als je tenslotte als organisatie staat voor ‘gewoon doen’, laten we dat dan ook zelf toepassen. We hebben daarom besloten om nog vóór het uitwerken van een plan eerst te starten met het toepassen van één of meerdere quick wins. Een snel te behalen, klein resultaat als een teken dat we goed op weg zijn om de doelstelling van het idee te realiseren.

Deze aanpak helpt ons direct in de doe-modus te komen met als bijkomend effect dat we binnen één maand kunnen concluderen of een idee levensvatbaar is en vooral uitvoerbaar binnen onze hectische agenda’s. Lukt het? Dan is dat voor ons het bewijs dat we het idee verder moeten oppakken en zelfs een plan moeten gaan uitwerken. Zijn we er om wat voor reden dan ook niet geslaagd om te bewegen? Dan kijken we elkaar diep in de ogen en gaan we op zoek naar hoe de gewenste beweging wel voor elkaar te krijgen. Menigmaal leidt deze evaluatie ertoe dat we niet met het idee verder gaan en dus ook geen plan gaan uitwerken. Gemiste kans? Misschien, maar in ieder geval geen tijd verloren aan het uitwerken van een plan welke in de praktijk hetzelfde resultaat had laten zien.

Deze realisatiemethode om van idee snel met quick wins naar toepassing te gaan, is een handige realisatiecheck en voorkomt dat je veel papieren tijgers gaat uitwerken die sowieso niet gaan leiden tot executie. Ik wens je veel realisatiekracht!