+31 (0)165 74 60 15

×

20 maart 2014 door Mario Bierkens | Ondernemen

Als sponsor van het Aleco Talentencentrum Zuid West Nederland was ik het afgelopen weekend één van de genodigden van het Boksgala waar talenten van Zuid-Nederland en Ierland het tegen elkaar opnamen in de ring. Mijn persoonlijke boks ervaringen hebben voornamelijk geleid tot pijnlijke herinneringen en enkele gekneusde ribben, waardoor ik met enige twijfel naar dit gala vertrok. Maar na een kleine 20 partijen werd mij alles behalve zwart voor de ogen: boksen en ondernemen hebben veel overeenkomsten.

Nog voordat de boksers in de ring verschijnen, begint het ‘mentale’ gevecht al. Aan de uitstraling en het zelfvertrouwen van de atleten kan je veelal opmaken wie mentaal op voorsprong staat. Voor ondernemers is dit niet anders. Wil je vandaag de dag succesvol zijn dan is zelfvertrouwen en uitstraling (bijv. op social media) van belang. Klanten verbinden zich graag met leveranciers die een krachtige boodschap en authenticiteit uitstralen.

Na het betreden van de ring draait het bij boksen om een aantal fundamentele zaken als bijvoorbeeld altijd je dekking hoog houden. Het gaat niet om het aantal klappen dat je uitdeelt, maar om het gericht slaan, het maken van punten en continu in beweging blijven. Observeer de tactiek van de ander en anticipeer hierop zonder je eigen strategie los te laten. Al lijkt de ander op voorsprong, hij wint pas als het eindsignaal van de laatste ronde heeft geklonken. En dan blijkt dat een goede conditie in de laatste ronde ineens de doorslag kan geven en de winst alsnog naar zich toegetrokken kon worden.

Als je dit doorvertaalt naar het bedrijfsleven zijn er vele ondernemerslessen te leren. Zorg dat je als ondernemer altijd je dekking hoog houdt door je bestaande klanten te koesteren en de achterdeur dicht te houden met aftersales en relatiebeheer. Is dat geregeld dan kun je vol in de aanval gaan. Bepaal daarbij jouw eigen strategie, maar vergeet niet te observeren wat jouw concurrenten en topondernemers doen. Juist door naar anderen te kijken, ontdek je wanneer en waarmee je punten kunt scoren. En geef je niet gewonnen bij tegenslag, ondernemen vraagt uithoudingsvermogen en de moed om klappen te incasseren.

Op naar de volgende ronde.