+31 (0)165 74 60 15

×

23 mei 2014 door Mario Bierkens | Realisatiekracht

Afgelopen maandag zat het bomvol in het Chassetheater te Breda. Na een aftrap van de UWV Inspiratiedagen door cabaretier Joep van Deudekom mocht ik alle aanwezigen inspireren met een presentatie. Ondanks een afgeladen zaal van ruim duizend man stond ik voor mijn gevoel op achterstand, want de zaal was gevuld met 55plussers op zoek naar werk. Die natuurlijk veel liever ‘gewoon’ naar hun baas waren gegaan dan naar ene Mario Bierkens te komen luisteren. Dat gegeven motiveerde me des te meer om deze doelgroep te inspireren. Maar hoe doe je dat als sommige aanwezigen moedeloos zijn van de zoveelste afwijzing na een sollicitatie? Wat zeg je tegen mensen die wel willen, maar het gevoel hebben te weinig invloed kunnen uitoefenen op het eindresultaat? In mijn voorbereiding realiseerde ik me dat het vergelijk met sales heel goed te maken is. Ook daar heb je te maken met een afhankelijkheidsrelatie en veel meer afwijzingen dan succes. Mijn boodschap is dus aan een ieder die zich in een gesprek wil verkopen:

MOBILISEER JE PERSOONLIJKE TROTS!

Zorg ervoor dat je goed kunt presenteren op welke zaken je trots op bent. Trots heeft als belangrijkste effect dat je veel meer energie uitstraalt. En energie geeft niet alleen jezelf en jouw gesprekspartner een goed gevoel, in sollicitatiegesprek is het ook aantoonbaar een belangrijk selectiecriterium.

GEDRAAG JE ALS TOERIST, GA VVV-EN

Naast het mobiliseren van je trots is het tevens van belang om te gaan VVV-en. Vertel zoveel mogelijk mensen de ambitie die je over 1 jaar gerealiseerd wil hebben. Vraag daarna jouw gesprekspartner welke tip die heeft om dat te bereiken. Komen er tips, blijf goed luisteren en laat je inspireren. Ga daarna Verder op zoek naar een ander met tips. VVV-en garandeert geen baan, maar vergroot wel jouw regie in het gesprek en levert mogelijk nog nieuwe invalshoeken op.

Twee praktische inzichten waarmee je de voelbare energie in gesprekken versterkt en de kans op persoonlijke opbrengst vergroot.

Succes!