+31 (0)165 74 60 15

×

12 mei 2015 door Mario Bierkens | Realisatiekracht

Succes is de optelsom van fouten waarvan je geleerd hebt. Een bekende quote van Johan Cruijff. Het geeft goed weer wat naar onze mening de essentie van veranderen is, namelijk DOEN.

Te vaak worden plannen uitgewerkt en vele besprekingen gewijd aan het bespreken van de voorgenomen verandering zonder dat er daadwerkelijk wordt bewogen. Wat blijkt: hoe meer we praten over de dingen die moeten gebeuren, hoe groter de mentale stap is om uiteindelijk ook écht te gaan bewegen.

Verklein daarom de eerste stappen, daarmee verlaag je de mentale drempel en vergroot je jouw realisatiekracht. Mensen krijgen energie van bewegen en bovendien bewijst de praktijk dat het wegnemen van belemmerende overtuigingen veel effectiever is door het ‘gewoon’ te gaan doen dan erover te praten. Als leider van een organisatie of team is het dus van belang om je medewerkers snel in beweging te krijgen. En van iedere beweging en actie te leren. Doen is daarbij belangrijker dan goed doen.

Doen is experimenteren en ervaringen opdoen waar vanuit je verbeteringen kunt gaan doorvoeren. Je hoeft dan alleen nog maar bij te sturen.

Een praktijkvoorbeeld ter illustratie: een dienstverlenende organisatie ziet haar omzet teruglopen. Om daarop te anticiperen besluit de directie dat de commerciële focus mede op het behouden van bestaande klanten moet liggen. Het management geeft om die reden alle inhoudelijke professionals de opdracht hun klanten proactief te benaderen om commerciële kansen te inventariseren en door te spelen aan de sales collega’s. Eén van de professionals zag erg op tegen het proactief bellen van haar klanten. Sinds de mededeling had ze alle mogelijke negatieve scenario’s al de revue laten passeren, waardoor het steeds moeilijker werd om de telefoon te pakken. Haar manager adviseerde haar om te starten met de klanten met wie ze het meest intensief contact had en een goede relatie had opgebouwd. Daarnaast benadrukte hij dat de gesprekken niet tot resultaat hoefde te leiden. Het voeren van de gesprekken was al resultaat! Je begrijpt: alle negatieve scenario’s bleken niet op waarheid gestoeld en het opdoen van deze ervaring had veel meer effect dan elk willekeurig coachgesprek over de te voeren proactieve gesprekken met relaties.