+31 (0)165 74 60 15

×

2 maart 2015 door Mario Bierkens | Realisatiekracht

Gisteren 1 maart was het Nationale Complimentendag. Reden om eens een blog te wijden aan het geven van complimenten.

Uit diverse gedragswetenschappelijke onderzoeken blijkt veelvuldig dat complimenteren een zeer effectieve manier is om gewenst gedrag te continueren. Sterker nog: het blijkt zelfs zo te zijn dat een gemeend compliment meer effect op gedrag van medewerkers kan hebben dan een salarisverhoging.

Een praktijkvoorbeeld: recentelijk was ik aanwezig tijdens een managementvergadering van één van onze relaties. De directeur gaf tijdens deze vergadering in het bijzijn van alle aanwezigen één van de teamleden een compliment. Nu gebeurt dat vaker zal je zeggen, maar in dit geval was het een opvallend gemeend compliment. Hij benoemde namelijk specifiek wat het was wat hij zo goed vond en welk positief effect dat heeft gehad.

Letterlijk: ‘Trudy, ik wil je hierbij complimenteren voor je alerte reactie op het rapport en met name dat je niet hebt gewacht tot deze meeting. Door al vooraf contact op te nemen met de opsteller van het plan zijn we in de gelegenheid geweest de fout te corrigeren. Hierdoor kunnen we nu direct een beslissing nemen en dat bespaart ons allemaal veel tijd.’

Ik zag Trudy tijdens het uitspreken zeker tien centimeter groeien en dacht: die loopt de komende maanden op extra brandstof. Maar het mes sneed aan twee kanten, want ook voor de andere aanwezigen was dit compliment interessant. De directeur gaf namelijk hiermee aan wat naar zijn mening het succesrecept is van effectief overleggen.

Kortom, als je ook gebruik wilt maken van deze gratis brandstof voor medewerkers: start als je dat gisteren niet al gedaan hebt nog vandaag met complimenteren en probeer deze week eens iedere dag minimaal 1x een gemeend compliment uit te delen.

Geniet van de effecten! Zowel voor jouw medewerkers, jouw familieleden, maar ook voor jezelf, want wat is er nu leuker dan complimenten geven?