+31 (0)165 74 60 15

×
Petra Kerrebijn - Intenza

27 maart 2023 door Petra Kerrebijn | Leiderschap

Mensen en organisaties die regelmatig de tijd nemen om even stil te staan en te reflecteren doen het beter dan degenen die maar ‘doorrazen’. Kortom, na de eerste 100 dagen van 2023 is het een goed moment om de balans op te maken. Hoe sta jij ervoor? Lig je op koers of wil je bijsturen? Welke successen ga je vieren met je team? Wat zijn de lessons learned en hoe vertaal je dit naar slimmer werken voor de komende 100 dagen? In dit artikel lees je een aantal tips om te reflecteren en het optimale te halen uit jouw evaluatiemomenten en zo sneller te leren en verbeteren.

Tip 1: Zorg voor toekomstfocus

Stel je voor… Het is zondagavond, je zit met je partner op de bank en evalueert het weekend.

Grote kans dat je sneller blijft steken in wat er niet zo leuk was en hoe dat komt …….Bij evalueren wordt ons brein namelijk sneller getrokken naar wat er niet goed ging. Ook heb je dan de neiging om uit te zoeken hoe dat komt. Maar … een brein in de probleemmodus springt moeilijker in de oplossingsmodus …. Met een beetje mazzel sluit je af met; laten we hopen dat het de volgende keer beter wordt ….

Zo gaat het ook vaak met zakelijk evalueren of persoonlijk reflecteren……
We blijven hangen in wat er niet zo goed ging in het verleden en het waarom ….

Maar het kan ook anders ….

Bij Intenza hebben we ontdekt dat je veel meer energie en effect haalt uit evalueren wanneer je jezelf en je team bij de 100 dagen evaluatie 2 toekomstgerichte vragen stelt:

Welke 2 succesrecepten gaan we komend kwartaal vaker benutten en hoe gaan we dit doen?

Welke 2 minder succesvolle dingen gaan we komend kwartaal op welke manier verbeteren?

Zo ga je veel constructiever en positiever aan de slag.

Tip 2: vergroot de positieve energie èn je succes met de groene golf

Hoe dat werkt? We leggen het je uit in 50 seconden:

Tip 3: Korter maar vaker

Ons brein krijgt zoveel prikkels dat we vergeten te reflecteren want de volgende prikkel/actie dient zich alweer aan. Bouw daarom een vast leerritme in, bijvoorbeeld door wekelijks in buddy’s te evalueren op een toekomstgerichte manier. Wat worden belangrijke momenten de komende week en hoe ga ik deze succesvol invullen? En wat heb ik geleerd van vorige week en hoe ga ik dat vertalen naar verbeteringen voor de komende week? Hierdoor houd je het klein en behapbaar. Door de hogere frequentie leer je ook sneller. Als je dit in duo’s doet, versterk je in korte tijd het leren in je team en het teamwork.

Tip 4: Maak het leuk!

Benut bijvoorbeeld ‘Dragon’s Den’. Ieder teamlid presenteert waar hij staat en wat zijn acties voor de komende periode worden. Ieder teamlid krijgt fictief € 1.000 om te verdelen over de plannen waarin zij het meest vertrouwen hebben. Zo leer je actief en je stimuleert steeds slimmer nadenken over de plannen.

Of benut de rapportcijfermethode en combineer dit met een toekomstvraag. Iedereen geeft zichzelf een rapportcijfer over de afgelopen periode. Stel, het cijfer is

  • een onvoldoende, dan beantwoord je de vraag: Wat ga je de komende week al in gang zetten om dit te verbeteren?
  • rond de 7, dan is de vraag: Welke goede punten ga je vasthouden en wat ga je veranderen om komende maand een 8 te scoren?
  • een 8 of hoger, dan is de vraag: Welke goede punten ga je nog vaker toepassen waardoor je deze goede score vasthoudt?

Leer dus vanuit de mindset: óf je bent succesvol óf je leert.

Of benut het verbeterbord. Zie de video van Coolblue.

Op zoek naar meer werkvormen om te reflecteren? Bestel een werkvormen boek of bel met Intenza.

Wij hebben zat voorbeelden. Ik wens je veel succes en plezier de komende 9 maanden!

Contact met Intenza

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.