+31 (0)165 74 60 15

×
Paul Manten - Intenza

5 juli 2023 door Paul Manten | Timemanagement

Wil jij je persoonlijke effectiviteit vergroten en tegelijkertijd genieten van een welverdiende vakantie?

Dat kan met deze 6 eenvoudig toe te passen tips om het beste uit jezelf te halen, zowel op het werk als daarbuiten.

Het belang van persoonlijke effectiviteit kan niet genoeg benadrukt worden. Het stelt je in staat om je tijd en energie optimaal te gebruiken, zodat jij je doelen kunt bereiken en een gebalanceerd leven kunt leiden. Of je nu ondernemer of professional bent, effectief zijn in wat je doet, is essentieel voor succes en voldoening en …. het levert een geweldige work/lifebalance op.

In dit artikel lees je 6 waardevolle tips die je direct kunt toepassen in je dagelijks (werk)leven. En weet je wat zo mooi is? Naast het vergroten van je persoonlijke effectiviteit, krijg je hierdoor ook voldoende tijd om te genieten van een ontspannen vakantie. Want juist tijdens je vakantie is het belangrijk om tot rust te komen, nieuwe energie op te doen en te reflecteren op je persoonlijke groei.

TIP 1: Maak je hoofd leeg voor de vakantie

Maak een braindump!

Een wat? Een braindump is letterlijk je hoofd leeggooien met zaken die nog wel gedaan moeten worden. Een braindump kan je maken voor een jaar maar ook voor 3 maanden. Jij bepaalt het zelf. Als je een braindump maakt voor 3 maanden, doorloop dan het volgende 5-stappenplan:

Stap 1

Zoek voor maximaal een uur een plek waar je ongestoord kan nadenken over jouw ‘toekomstige 3 maanden’.

Stap 2

Maak gebruik van een Triggerlist (download onderaan dit artikel) waarop allemaal vragen staan die je laten nadenken over wat je nog moet doen het komende jaar.

Denk aan:

  • Nog niet afgeronde projecten (bijv. financieel plan afmaken)
  • Nog te starten projecten (teambuilding organiseren, voorbereiden beurs)
  • Nog te plannen afspraken (afspraak voor Zomerborrel)

Etc.

Stap 3

Na een uur heb je een lijst waar je vervolgens per item het geschat aantal te besteden uren aan toevoegt.

Stap 4

Tel al deze uren op en vergelijk dat vervolgens met het aantal beschikbare uren.

Voorbeeld: je hebt voor je werk per 3 maanden 400 uur beschikbaar en je lijst komt uit op 300 uur. Indien je beschikbare uren lager liggen dan de benodigde uren dan wordt het tijd om keuzes te maken. Indien je beschikbare uren hoger liggen dan de benodigde uren dan ga je zaken plannen in je agenda (=overzicht creëren).

Stap 5

Na een tijdje (gemiddeld 2 maanden) is het tijd om te evalueren of de lijst nog actueel is; zo ja; lekker doorgaan, zo nee; aanvullen en opnieuw plannen.

 

TIP 2: Zet je notificaties uit

Het uitzetten van notificaties is een krachtige stap om onze persoonlijke effectiviteit te vergroten en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen. Het stelt je in staat om bewuste keuzes te maken over wanneer en hoe je jouw digitale apparaten gebruikt, in plaats van passief geregeerd te worden door constante onderbrekingen.

Door notificaties uit te schakelen, geef je jezelf de mogelijkheid om je aandacht bewust te richten op de taak die je op dat moment uitvoeren. Bovendien vermindert het de verleiding om voortdurend je telefoon te controleren, waardoor je meer aanwezig kunt zijn in het hier en nu. Dus ook tijdens je vakantie.

1 kanttekening: zorg altijd voor 1 “nood” kanaal. Op dit kanaal ben jij altijd bereikbaar. Meestal kiest men hier de telefoon voor. Maak ook duidelijk aan je omgeving dat dit jouw noodkanaal is.

TIP 3: Zet je out off office (O.O.O.) op tijd aan en te laat uit

Dit is natuurlijk een no-brainer dat je je O.O.O. op tijd moet aanzetten maar veel belangrijker is dat je deze pas 2 dagen na je eerste werkdag na je vakantie weer aanzet. Waarom?

Besteed eerst tijd aan je collega’s (bijpraten moet toch) om vervolgens je weer bezig te houden met je overvolle inbox. Op deze manier creëer dus ook 2 inhaaldagen voor je mail. 

Ook kun je er natuurlijk nog een leuke boodschap aan toevoegen:

TIP 4: Slim met je mail omgaan voor, tijdens en na je vakantie

Inbox zero voor je vakantie: check 1 of 2 dagen voor je vakantie je inbox:

Stap 1:

Verplaats alle mail van 2 weken en ouder (slechts 0,2% verlangt hier nog een actie van jou….) naar je Archief.

Stap 2:

Begin nu bovenaan je mail en bepaal per mail

  1. Geen actie vereist en ook niet van waarde voor de toekomst. Actie: weggooien
  2. Geen actie vereist maar kan wel van waarde zijn in de toekomst. Actie: archiveren
  3. Actie vereist die binnen 5 minuten kan. Actie: direct doen
  4. Actie vereist die meer dan 5 maar minder dan 30 minuten vereist. Actie: op takenlijst op datum zetten
  5. Actie vereist die meer dan 30 minuten vereist. Actie: tijd in de agenda plannen wanneer je dit gaat doen

Inbox zero voor je vakantie -> Check 1 of 2 dagen voor je vakantie je inbox.
Inbox zero tijdens je vakantie -> Tijdens je vakantie bepaal jij zelf of je de mail bij wilt houden.
Inbox zero na je vakantie -> Zie hierboven ‘inbox zero voor je vakantie’ 😉.

TIP 5: Schermtijd voor volwassenen

Eigenlijk is het net zo als met kinderen. Spreek met elkaar af wanneer en hoe lang je maximale schermtijd per dag is. De rest van de tijd is vakantie!

TIP 6: Hou je hoofd leeg tijdens de vakantie

Last but not least, voorkom dat je de zakelijke dingen de hele vakantie in je hoofd houdt. Herken je dat? Je hebt een geniaal idee maar geen zin om dit helemaal uit te werken in je vakantie en je denkt dat onthoud ik wel….. De kans is vrij groot dat je als je weer aan het werk bent, denkt…. ‘ik had een geniaal idee, maar ik weet niet meer wat het was’.

De truc is om dan gedurende de vakantie 1 lijst bij te houden met (geniale) zakelijke ingevingen. Omschrijf in ieder geval de eerste actie die je moet ondernemen (voorbeeld: Willem bellen over opzetten Duurzaamheidsplan 2024). Deze lijst kan je bijvoorbeeld maken in de notities van je telefoon.

Je eerste werkdag na je vakantie start je met het verwerken van deze notities.

Mooie energizer!

Wil jij je persoonlijke effectiviteit nog verder vergroten en tegelijkertijd genieten van een welverdiende vakantie, neem dan na je vakantie contact met ons op over de mogelijkheden.

Wij kijken ernaar uit om jou te ondersteunen op jouw reis naar persoonlijke groei en een fantastische vakantie-ervaring.

Voor nu, een prettige vakantie!

Download Triggerlist

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.