+31 (0)165 74 60 15

×
Frank van Hal - Intenza

12 september 2022 door Frank van Hal | Sales

Elke dag spreken we commerciële en klantgerichte professionals. In de gesprekken gaat het vaak over successen, ambities en resultaten. Maar ook over het feit dat de tijd zo snel gaat. Vanochtend kwam een klant tot de conclusie dat het over 3 maanden alweer kerst is.

In deze laatste maanden van het jaar zijn veel afdelingen, teams en individuele professionals bezig met de sales eindsprint om hun doelstellingen te behalen of te overtreffen. Deze laatste maanden worden zeker ook benut om een belangrijke basis te leggen voor het volgende jaar. Want het is zo 2023….

sales eindsprint naar 2023

Hieronder 5 ideeën die je kunnen helpen om met je team, afdeling of voor jezelf nog meer beweging, inspiratie en successen te behalen in de laatste maanden van dit jaar! Start vandaag met de sales eindsprint.

 

Tip 1: Zet een creatieve eindejaarsactie op

Zet een leuke, praktische en/of ludieke eindejaarsactie in voor je (verkoop)team. Zorg dat je professionals verrassende items kunnen winnen (volgen van een workshop / seminar, nachtje weg etc. ) over de beweging en omzet in het laatste kwartaal. Plan voor de aankomende 10 weken op vrijdag van 9 tot 10 een teams of fysieke pitstop in waarin je naast de resultaten/uitkomsten ook de best practices deelt wat weer zorgt voor een nog groter leereffect.

Tip 2: Werk met een Hackaton

Plan een dagdeel in waarin je talenten en/of een team een opdracht meegeeft voorafgaand aan de Hackaton. De opdracht luidt: ‘Hoe gaan we van het laatste kwartaal van 2022 een nog succesvollere periode maken’. Het mooie van deze werkwijze is dat teams zelf met hele praktische en inspirerende ideeën komen. Tevens wordt de betrokkenheid van je mensen verder vergroot en bepaal je na afloop de belangrijkste Quick wins waarmee je gaat starten in de praktijk.

Tip 3: De gouden telefoon

Plan met je team of voor jezelf een aantal gerichte belsessies in waarin je belt voor het maken van afspraken met prospects of offertes nabelt om opdrachten binnen te halen en weer een (extra) contactmoment te hebben na de zomerstop. Stel een concreet vast doel dat je wilt behalen. Dan kun je vervolgens ook gericht sturen op wat je (wellicht) extra moet ondernemen om je einddoel te behalen of 10% te plussen. En wie de meeste afspraken maakt wint bijvoorbeeld de gouden telefoon.

sales eindsprint winnaar

Tip 4: Knallen met getallen

Werk met een Inspirerende dagstart met scores. Tijdens de eindsprint houd je het aantal nieuwe afspraken, opdrachten en offertes en de status hiervan bij op een scorebord. Maak de successen zichtbaar met logo’s van klanten en prospects. Aan de hand van het stoplichtmodel (groen is opdracht, oranje is in behandeling en rood is flop) is beweging en resultaat verzekerd. Elke ochtend start je de dag met een inspirerende dagstart van maximaal 10 minuten waarin iedereen zijn top 2 dagacties toelicht. Aan het einde van de dag worden kort de successen opgehaald.

Tip 5: Verhoog je omzet met cross sell

Met cross selling kun je ook de omzet op korte termijn verhogen. Denk ook aan Drogisterijen die bij elke bezoeker toetsen of de klant alles heeft kunnen vinden, en waar de medewerkers vaak nog even wijzen op de aanbieding bij de kassa. Of dat bij steeds meer bioscopen en hotels een arrangement aanbieden bij het maken van een reservering. Wat zijn jouw cross sell kansen?

Heel veel plezier, inspiratie, succes en resultaat gewenst in het laatste kwartaal van 2022! En plan moment in om te toetsen wat heeft goed gewerkt (en heeft geleid tot resultaat, klantimpact en inspiratie) en wat kunnen we hiervan benutten in 2023.