+31 (0)165 74 60 15

×

Slim thuiswerken: optimaliseer je concentratieboog en haal veel meer uit je thuiswerktijd

Het klinkt eenvoudig, je gaat “gewoon even thuiswerken” tot de maatregelen weer toelaten om naar je werk te gaan. Maar was het maar zo simpel. Want thuiswerken betekent in de realiteit van nu ook een werkomgeving waar: huis en werk in elkaar overlopen, je niet de enige thuis bent, er thuisonderwijs moet worden gegeven, kids en huisdieren je aandacht opeisen, prikkels, in elkaar overlopen, je steeds moet op-en afschakelen, en alle ballen moet hooghouden. Vooral voor mensen met een job waar ze echt hun hoofd en focus nodig hebben, een enorme opgave.

Maar wees gerust, er bestaat een heel doeltreffende methode om het maximale uit je concentratie momenten te halen, in korte blokken van max 25 minuten. Je wint in snelheid, kwaliteit, en energie! Met de Pomodoro technique.

In dit artikel lees je alles hierover! Doe er je voordeel mee. En heb je meer vragen over focus, meer rust in je hoofd, prioriteiten stellen of meer controle over je output? Aarzel niet om even contact op te nemen. Ik help je heel graag.

Slim thuiswerken met de Pomodoro techniek

De optimale output en concentratietijd met een tomaat: de pomodorotechniek. Herken je dit? Je dag zit altijd vol hectiek, afleidingen, ad-hoc activiteiten, binnenkomende mails, WhatsAppjes en collega’s aan je bureau. Het is lastig om je goed te focussen. Te veel prikkels. Je stelt grote zaken uit, voelt de stress van de deadline en krijgt niet af wat je wilt. Het lijkt onmogelijk om écht even een paar uur voor jezelf in rust te claimen.

Herkenbaar?

Dan kan de Pomodoro techniek de oplossing bieden!
Het beste van alles is dat het eenvoudig én effectief is! Het verhoogt je concentratie en je wordt een stuk effectiever!

Wat is de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek is een tijdbeheersysteem dat mensen aanmoedigt om te werken met de tijd die ze hebben – in plaats van ertegen. De techniek werd eind jaren ‘80 uitgevonden door professor, en bestseller auteur Francesco Cirillo.

Hoe werkt de Pomodoro methode?

Splits je taken/werk op in korte focussprints (“Pomodoros” genaamd) van maximaal 25 minuten. Na iedere sprint neem je 5 minuten pauze. Je traint zo je hersenen om zich gedurende 25 minuten te concentreren en krijgt zo ook regelmatig pauzes. Dit versterkt je motivatie en houdt je creatief. Je haalt zo meer deadlines met optimale scherpte.
Je mag maximaal 4 pomodoros achter elkaar plannen. Daarna neem je verplicht een langere pauze van ongeveer 15 tot 20 minuten.

En streep ook echt te taken af die je gedaan hebt. Het bewust afronden is een geweldige energybooster. Na verloop van tijd zal aantoonbaar je concentratie en effectiviteit verbeteren.

pomodorotechniek

Moet de pomodoro techniek met een eierwekker?

Alsjeblieft niet! Je collega’s zien je al aankomen. Er zijn heel handige apps voor te downloaden, zoals:

  • Focus Booster (Web, Windows, macOS, iOS, Android)
  • PomoDoneApp (Web, Windows, macOS, Linux, iOS, Android) for
  • Be Focused (macOS, iOS)
  • Tomatoes (Web)
  • Engross (Android)
  • Pomodoro.cc (Web)
  • Timerdoro (Web)

Waarom werkt de pomodoro methode zo goed?

De 25 minuten timer wekt een gevoel van urgentie op, waardoor je meer voortgang maakt. De tikkende timer herinnert je eraan om op te staan en pauze te houden. De ‘gedwongen pauzes’ houden je energiek.

Werkt de pomodoro techniek meteen en voor iedereen?

De pomodoro methode is heel leuk om te ervaren. Aanvankelijk voelt het werken in zulke 25 minuten pomodores onnatuurlijk. Er zullen – vooral in het begin – momenten van verleiding zijn om de 25 minuten tijd te negeren en door te werken. Maar als je het een paar dagen volhoudt en je aan je 25 minuten pomodoros houdt, merk je snel dat je meer afkrijgt in minder tijd, met meer effect. Je bent dus waanzinnig productief! En je laat je minder afleiden door binnenkomende mails, apps, pop-ups omdat je 100% gefocust bent op het afmaken van je taak.

Slimmer thuiswerken

Heb je meer vragen over focus, meer rust in je hoofd, prioriteiten stellen of meer controle over je output? Aarzel niet om even contact op te nemen.