+31 (0)165 74 60 15

×

30 juli 2014 door Mario Bierkens | Teamontwikkeling

Tijdens het WK heb ik enerzijds genoten van de sportieve prestaties van het Nederlands elftal, maar anderzijds gekeken naar wat we als ondernemers kunnen leren van topsport. Tenslotte is ondernemen vandaag de dag topsport!

Wat zowel bij het Nederlands elftal als menig ander succesvol team het geval was, was het feit dat in het spelconcept iedere speler even belangrijk bleek. Of zoals Louis van Gaal zei: ‘ik wil niet de 23 beste spelers van Nederland, maar de beste 23 spelers’. Memorabele momenten als de wissel van Cillessen voor Krul, het inbrengen van Leroy Fer en vele andere gouden wissels bewijzen zijn visie. De impact van deze strategische keuzes op het eindresultaat is ons allen niet ontgaan.

Als ondernemer is het dus belangrijk om te kijken naar jouw selectie en te bedenken hoe je op onverwachte momenten reserve spelers kunt inzetten. Of hoe je mogelijk spelers op andere posities kunt zetten? Denk alleen al aan de vele posities waarop Dirk Kuyt dit WK heeft gespeeld. Die van linksback was toch voor iedereen als een verrassing? Ook heb je kunnen zien hoe deze ervaren en ‘relatief oudere’ speler nog van grote waarde is geweest voor dit team. Zowel op het veld als daarnaast. Dus denk eens na over hoe jij jouw team benut. Hoe jij ervaren medewerkers (50 plussers) inzet om het team naar een hoger niveau te tillen? Hoe jij ervoor zorgt dat iedere speler zijn speelminuten krijgt, want uiteindelijk heeft zelfs de derde keeper Vorm zijn bijdrage geleverd.

Kijk dus kritisch naar jouw selectie en stel je tijdens deze zomerstop minimaal de volgende twee vragen:

1. Wat is de toegevoegde waarde van iedere speler in mijn team?

2. Hoe kan ik de toegevoegde waarde van iedere speler vergroten?

Een succesvolle wedstrijd toegewenst!