+31 (0)165 74 60 15

×

12 december 2017 door Petra Kerrebijn | Ondernemen

Al jaren neem ik het mij voor; een betere balans tussen werk en andere belangrijke zaken in mijn leven. Maar dit jaar ging het anders…..

Eerlijk gezegd niet omdat ik zoveel slimmer of gedisciplineerder ben geworden …
Blijkbaar is er soms iets nodig waardoor je beseft dat hier en nu is wat we hebben….
In mijn geval de ziekte van mijn moeder. Dan wordt de behoefte om hier en nu voldoende momenten door te brengen met de mensen die belangrijk voor je zijn ineens heel intens.

Eerlijk is eerlijk
Ik werd ook geholpen door de zomerperiode die eraan kwam. Want als je de tijd neemt om even stil te staan ontdek je dat het niet ‘de drukte’ is maar dat het probleem bij jezelf ligt. Want toen ik echt had besloten dat ‘het NU echt anders moest’ werden gesprekken met klanten en collega’s over het maken van andere keuzes ineens veel makkelijker….En waren de reacties warm en meelevend.

Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder en eerlijk gezegd dacht ik: o jee …. Maar verrassend genoeg lijken mijn keuzes stand te houden. Met een onverwachte bijvangst. Namelijk veel meer energie en ruimte om nieuwe dingen en concepten te ontwikkelen. Ik had niet in de gaten hoe zeer ik dat had gemist.

In onze gedragstrainingen en realisatietrajecten heb ik het vaak over het pain versus pleasure principe. Met andere woorden: bij het maken van keuzes wint de pijn, hier nu zeker (lees de offers die je in jouw perceptie moet brengen) het bijna altijd van het mogelijke profijt in de toekomst. Ook al is dat profijt vele malen groter, toch lijken die offers hier en nu veel zwaarder te wegen …Dat –en het feit dat wij gewoontedieren zijn- houdt ons mensen vaak in ons oude gedrag…

Tenzij je dit omkeert, dan gaat de hefboom werken en gaan de zaken die je straks in de toekomst mogelijk mis loopt zwaarder wegen en voelen de ‘offers’ die je hier en nu moet brengen niet meer als offers maar als een stap dichter bij je doel. Zeker wanneer je beseft dat je toekomst hier en nu begint.

Wat een simpele maar o zo dankbare les die ik dit jaar mocht leren. Ik wens ook jou een mooie balans toe komend jaar!