+31 (0)165 74 60 15

×
Jacqueline Kooijman

6 oktober 2020 door Jacqueline Kooijman | Gedrag

De kunst is om net een keer vaker op te gaan staan dan je bent omgegooid”

Winston Churchill

Wat je daarvoor nodig hebt is Veerkracht: het vermogen om terug te veren als het leven ons neerdrukt. Dit bepaalt niet alleen hoe goed we de deze tijd doorstaan, maar ook of we er door zullen groeien. Veerkracht geeft je de mogelijkheid om slechte ervaringen om te bouwen tot vleugels.

Nu kun je denken: Ja, makkelijk gezegd. Dat geldt misschien voor anderen, niet voor mij.

Dan heb ik goed nieuws!! Veerkracht ligt slechts voor een klein deel vast in onze genen. We kunnen onze veerkracht vergroten door training net als spierkracht.

Tips om je veerkracht te trainen:

1. Zelfperceptie

Werk aan een gezonde zelfperceptie en weet wat je waard bent. Weet waar je staat, wat je kan, wat je wilt bereiken en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Houd de zaag scherp door in dialoog te blijven met jezelf. En vraag gerust om feedforward.

2. Levensvreugde

Zorg voor levensvreugde door van harte te genieten van het leven; elke dag valt er wel iets te genieten. Pak die momenten, wees er dankbaar voor en je zult algemene tevredenheid ondervinden. The Happier Method van Nataly Kogan maakt dat je bewust geluksmomenten ervaart. Een wereld van verschil iedere dag opnieuw. Geluk is een vaardigheid die je kunt trainen.

3. Gedrevenheid

Ben en blijf gedreven om je in te spannen je doelen te bereiken. Blijf daar altijd moeite voor doen, en houd er aan vast ook al zit het niet altijd mee. Houd de overtuiging vast dat je altijd zelf effectief invloed kunt uitoefenen op een gebeurtenis, als is dat nog zo klein.

4. Daag je eigen denken uit

Er doet zich een situatie voor, dat roept een emotie bij jou op wat weer jouw gedrag bepaalt. Echter, het is niet de situatie zelf, maar hoe jij over die situatie denkt wat jouw emotie en gedrag bepalen. Kortom, als je jouw manier van denken en kijken wat vaker uitdaagt, zul je ervaren dat je je emoties en dus je gedrag ook kunt sturen. Zo zul je ervaren dat je gedrag een gevolg is van je beslissingen, niet van de omstandigheden. Word zo de vormgever van je eigen succes.

van @natalykogan

5. Denk positief

Ontwikkel de neiging om positief te denken. Als je over het algemeen er van uitgaat dat het glas halfvol is, dan heeft dat natuurlijk invloed op je gedrag. Optimistisch denken is te leren. Hoe optimistischer je wordt, hoe meer je bereid bent om je in te spannen en hoe gemotiveerder je zult zijn. Ter inspiratie:

Een optimist is iemand die alles half zo erg of dubbel zo goed vindt

Een optimist is iemand die duizend oesters bestelt, in de hoop dat hij die zal kunnen betalen met de parels die hij erin zal vinden

Je zult zien en ervaren dat elke crisis en belastende situatie ook een kans is om te ontdekken en te groeien. Dat je altijd weer zult opstaan, omdat je gelooft in jezelf. Geniet van het leven en vertrouw erop, dat je, je er nooit meer onder zult laten krijgen.

Ik wens jullie veel geluk en succes!