+31 (0)165 74 60 15

×
Mario Bierkens

26 oktober 2020 door Mario Bierkens | Tips in tijd van Corona

Zet regie op energie

We zitten middenin de tweede coronagolf en de impact is groter dan tijdens de eerste golf. Deze situatie is voor veel managers nieuw en vraagt een andere aanpak dan alle uitdagingen die je hiervoor hebt overwonnen. Ik deel graag met jou hoe ik deze reis heb ervaren en hoe wij in beweging zijn gebleven.

In maart en ook nu weer in oktober zagen wij omzet wegvallen of verschoven worden. Dan weet je meteen dat de impact hiervan groot gaat worden. Enerzijds valt er omzet weg of wordt deze verschoven, maar de Coronagolven hebben ook andere bijeffecten. Bijeffecten die zeker de aandacht verdienen om daar regie op te zetten. Want in deze situatie geldt: zonder regie, gebeurt het nie!

Zonder regie gebeurt het nie

Houd de accu vol

Wat je als ondernemer wilt voorkomen is dat de energie uit je team wegebt omdat dat wat je team energie geeft door Corona is weggevallen. Een bijkomend effect van de Corona en het nieuwe normaal is dat je zelfstandig thuis aan het werk bent en je collega’s alleen online ontmoet.

Als je stil komt te staan dan weet je zeker dat de accu steeds leger wordt. Dat werkt niet alleen zo bij auto’s, maar ook bij mensen. Wat je als manager moet voorkomen is dat je team ‘stil’ komt te staan of in de ‘slachtofferstand’ vallen. Ik kan me voorstellen dat jij voor de uitdaging staat om je teamleden in beweging te houden en met elkaar verbonden te laten zijn zodat de accu vol blijft.

5 tips om je team in beweging te houden en met elkaar verbonden te laten blijven:

1. Haal juist innovaties naar voren en ga met elkaar aan de slag

Nodig mensen uit die het leuk vinden om energie te steken in het ontwikkelen van nieuwe concepten/producten. Wijs enkele dagen per week aan als innovatiedagen. Op deze dagen start je als team gezamenlijk online. Ieder teamlid vertelt wat hij/zij de afgelopen dagen heeft gerealiseerd en wat hij/zij de komende dagen wil realiseren. Ze ervaren in deze dagstart dat ze met iets zinvols bezig zijn. Organiseer op deze dagen op vaste tijden pitstops. Tijdens deze pitstop wordt de status besproken en helpen de collega’s elkaar zodat ze na de onlinepitstop weer door kunnen. De dag wordt afgesloten met een online wrap up. Het is mooi dat het team dan ervaart dat ze weer verder zijn en met een trots op gevoel wordt de dag afgesloten.

2. Mobiliseer je omgeving

Tijdens veranderprocessen is het mobiliseren van je omgeving belangrijk. Dat geldt zeker wanneer je online werkt. De meeste mensen krijgen energie van het samenwerken met collega’s. Spreek binnen je team af dat ieder teamlid een buddy heeft. Deze koppels hebben de opdracht om elkaar met enige regelmaat te spreken en te bellen. Dit voorkomt dat een collega thuis in een isolement komt.

3. Zorg voor een leercultuur

Deze tijd vraagt ook dat je nieuwe dingen test die je nog niet eerder hebt gedaan. Het leren is dan belangrijker dan het resultaat. Zo organiseren wij al 14 jaar inspiratie-events voor onze relaties. Door Corona kon dat niet fysiek plaatsvinden. Wij zagen het als een uitdaging om nu eens een online inspiratie-event te organiseren. Natuurlijk deden we allemaal onze stinkende best, maar we hadden van tevoren afgesproken dat we het vooral wilden ervaren en kijken hoe onze relaties het vonden. Zowel wij als onze klanten waren erg enthousiast over deze nieuwe online-opzet. Door er geen resultaatdoel aan te koppelen, maar het evenement te duiden als een leersessie of experiment was er geen mentale druk en mochten er ook dingen fout gaan. We waren namelijk aan het leren. Een van mijn klanten wilde haar klanten graag aandacht geven en besloot om te gaan experimenteren met aandachtscalls. De commercianten kregen de opdracht om niet te verkopen, maar om echt en oprechte aandacht te hebben voor de relatie. Vooraf was er best wel wat sceptisch bij de medewerkers. Mijn klant gaf ze de opdracht om het te gaan experimenteren. Dus ervaar het en als het niet werkt doe je het niet meer. Juist door het zo te benoemen gingen de teamleden bellen en aan het einde van de dag waren zij, tegen hun eigen verwachtingen in, erg enthousiast over de waardevolle en echt goede gesprekken die ze hadden gehad met hun klanten. Leren werkt bij nieuwe dingen beter dan presteren.

4. Organiseer fun

Als mensen het naar hun zin hebben maken ze endorfine aan en daardoor voel je je energieker. Door het thuiswerken gebeurt dit niet vanzelf. Wees je ervan bewust en zet in iedere online meeting minimaal 1 element in die door je teamleden als leuk wordt ervaren en mensen met elkaar beter laat verbinden dan alleen via wifi of internet. Enkele voorbeelden zijn:

  • Geef collega’s tijdens een online meeting een opdracht met tijdslimiet. Ze moeten elkaar bellen iets voorbereiden en daarna in de online meeting laten zien/horen wat het resultaat van deze samenwerking is
  • Laat thuis een pakketje bezorgen die ze pas mogen openen tijdens de online meeting (voor inspiratie zie megagadgets.nl)
  • Werk met een virtueel estafettestokje (de collega’s geven elkaar het woord), laat iedere keer een andere collega een agendapunt voorbereiden waarbij leren en fun centraal moet staan
  • Organiseer een fotowedstrijd (maak een foto die jouw gevoel goed beschrijft of maak een foto van jou met een klant online of maak een foto van je lunch “Wie eet het gezondst?”)

Hoe organiseer jij de fun in jouw team? Laat het mij weten: m.bierkens@intenza.nl.

5. Ga naar je teamleden toe.

Voer je bila’s niet alleen online, maar ga een keer naar je teamlid toe en heb het coachgesprek in de werkomgeving van je medewerker. Je kunt samen gaan wandelen en daarna samen iets eten. Zolang de restaurants nog dicht zijn verzorg jij de lunch of iets lekkers bij de koffie. Los van het feit dat wandelen je energie geeft laat je je medewerker ook voelen dat jij energie steekt in de medewerker.

Zo maar enkele voorbeelden wat jij als energie-regisseur kunt doen om juist in deze tijd de energie in je team op een hoog peil te houden. Ben je op zoek naar meer voorbeelden neem dan contact op met Intenza en mijn collega’s reiken je graag nog meer suggesties aan.

Meer voorbeelden

Ben je op zoek naar meer voorbeelden neem dan contact we reiken je graag nog meer suggesties aan.