+31 (0)165 74 60 15

×
Marc Willems - Intenza

12 december 2023 door Marc Willems | HR

Care to dare. Intenza neemt je graag nog een keer mee naar een stijl van leidinggeven die veel meer gericht is op het ‘menselijk leiderschap’. Een stijl die leidt tot het realiseren van ambities van je bedrijf, maar in deze krappe arbeidsmarkt ook zorgt voor het behoud en de ontwikkeling van medewerkers. Het implementeren van deze stijl van leidinggeven zorgt dus ook voor positieve employability branding!

Secure Base Leadership combineert de leiderschapsstijlen ‘faciliteren/zorgen’ en ‘uitdagen’. Of te wel: Care to dare zoals George Kohlrieser het zegt. Deze stijl van menselijk leiderschap spreekt ongekend potentieel aan door mensen actief uit te nodigen tot experimenteren, acceptabele fouten te maken, lef en veerkracht te ontwikkelen en sociaal te verbinden. Deze vorm van leiderschap past goed in deze tijd waarin continu veranderen en wendbaarheid noodzakelijk is.

Unleashing astonishing potential through Secure Base Leadership

Een mooie belofte, die vraagt om een juiste uitvoering. Blijf je als leidinggevende het stuur en de pedalen bedienen … dan ontwikkel je niet het potentieel van de ander. Erger nog, je remt het af. Overdonder je als leidinggevende en blijf je vaag in jouw communicatie en dus niet concreet, dan durft men niet, bang om fouten te maken. Je merkt het al. Als de balans zoek is, missen je medewerkers die secure base.

Care to dare: de negen criteria van Secure Base Leadership

Kohlrieser heeft 9 criteria geformuleerd voor van Secure Base Leadership. Welke competenties dien je te ontwikkelen versus wat juist niet.

Care to dare Kohlrieser

Negen kenmerken die je richting geven in de ontwikkeling van leiderschapscompetenties. Wil je weten hoe jijzelf scoort op deze 9 criteria? Download dan onderaan dit artikel de Secure Base Leadership scan.

Secure base leaderschip vertaald naar 10 succesfactoren

Intenza heeft de 9 kenmerken van Secure Base Leiderschap vertaald naar 10 succesfactoren die je in de dagelijkse praktijk kunt toepassen zodat je als Secure Base Leader jezelf en jouw team kunt faciliteren en uitdagen.

1: Wees de haas

Bij wees de haas gaat het om: je team inspireren en motiveren, het juiste tempo aangeven, het voorbeeld zijn en reflectie tonen naar jezelf. Bekijk de inspiratievideo: Inspireren door voorbeeldgedrag

2: Ken je team

Hier gaat het om aandacht hebben voor het team en het individu, de intrinsieke motivatie van je team aanspreken, gedrag herkennen en erop reageren, kwetsbaarheid tonen en aandacht hebben voor cultuur- en generatieverschillen. Er zijn vele soorten gedragsprofielen die daarbij kunnen helpen.

3: Concretiseren

Concretiseren geeft je handvatten om dingen concreet te maken en impact te hebben en te maken. Van wat naar hoe! Bekijk de video: concretiseren vergroot realisatiekracht.

4: Stoplicht model

De juiste aandacht geven aan de juiste mensen, zorgzaam & gedurfd in leiderschap. De aansturing en coaching! Lees meer over het stoplichtmodel

5: Achter het plankje denken

Focus op doelen en positieve resultaten en communiceer in output. Bekijk de inspiratievideo

6: Start met quick wins

Maak met medewerkers afspraken op korte termijn (< 24 uur), bewegingsafspraken en coach het team en je medewerkers toekomstgericht. Bekijk de inspiratievideo quick wins.

7: Denk in scenario’s

Denk en handel in scenario’s. Bedenk en bespreek met medewerkers toekomstscenario’s met passende oplossingen.

8: Feed Forward

Feed Forward in plaats van feedback. Creëer een leeromgeving. Lees meer over: feedforward de sleutel voor beter

9: Zie ze bewegen

Wees een coach en inspirator door je team en jouw collega’s in actie te zien, zodat je ze gericht kan coachen en voor ze kan zorgen.

10: De Groene Golf

Gebruik de groene golf. Analyseer en kopieer succesfactoren in je team. Creëer energie. Lees hierover meer in het artikel over beweging creëren m.b.v. de groene golf.

Wil je meer weten wat Secure Base Leadership en het care to dare principe voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op met Intenza.

Secure base leaderschip vertaald naar 10 succesfactoren

Intenza heeft de 9 kenmerken van Secure Base Leiderschap vertaald naar 10 succesfactoren die je in de dagelijkse praktijk kunt toepassen zodat je als Secure Base Leader jezelf en jouw team kunt faciliteren en uitdagen.

Download de Secure Base Leadership scan

Download Secure Base Leadership scan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.