+31 (0)165 74 60 15

×
Mario Bierkens

16 oktober 2018 door Mario Bierkens | Leiderschap

Leiderschap

264! dat is het aantal boeken die je bij managementboek.nl kunt kopen en die gaan over leiderschap. Er wordt dus veel over geschreven en er zijn ook veel meningen over wat leiderschap nu is en welke methode effectief is.

Ook wij bij Intenza hebben de afgelopen jaren ontdekt dat er verschillende manieren zijn hoe je naar leiderschap kunt kijken. Naar onze mening is leiderschap het vermogen om met je team een duidelijke koers te bepalen en deze op een zo effectieve en efficiënte wijze realiseren. Waarbij het de rol van de leider is om het team elke dag beter te laten worden en de individuele teamleden te laten groeien. Dit laatste wordt met de huidige arbeidsmarkt ook steeds belangrijker. Medewerkers zijn niet meer de leveranciers van arbeid, maar zij gedragen zich als klanten die op zoek zijn naar een leverancier om te kunnen groeien. Dit vraagt ook ander leiderschap van de leider.
In dit artikel zoomen we in op groei coaching en de rol die je als leider hebt om je team en je teamleden te laten groeien.

Van leider naar groei coach

De afgelopen jaren zag je de ontwikkeling dat de manager zich moest transformeren naar een leider. De volgende fase is alweer in zicht en dat is dat de leider zich weer dient aan te passen aan zijn omgeving. In de toekomst wordt de leider van nu de groei coach.

Groei coaching

Groei coaching is het helpen groeien van individuele medewerkers om hun persoonlijke ambities te realiseren. Dit begint direct bij binnenkomst als nieuwe medewerker. Het voordeel is dat je vanaf de start een hechtere band opbouwt met medewerkers. Het is dus meteen een manier om mensen aan je te binden als aantrekkelijke werkgever.

Groei coaching begint zodra iemand bij jou komt werken. Meteen vanaf de start. In dit artikel lees je hoe je dit als groei coach kunt aanpakken. In de volgende artikelen lees je meer over de andere elementen van groei coaching.

Samen groeien met het persoonlijke groeicontract

Het eerste moment waarop de groei start is zodra de nieuwe medewerker bij jouw bedrijf start. Groeien gaat altijd twee kanten op en dat is ook van belang om je als leider van bewust te zijn.
Als een medewerker in jouw team start is het goed om met deze medewerker een persoonlijk groeicontract op te stellen.

De kracht van de succesvolle coach Louis van Gaal was dat hij naast de afspraken op teamniveau met iedere speler individueel een groeicontract sloot. Hij besprak met iedere speler wat deze speler in het komende seizoen persoonlijk wilde verbeteren of anders geformuleerd waarin deze speler wilde groeien. De trainer Van Gaal besprak vervolgens met deze speler hoe hij dit ging aanpakken en welke rol de trainer in dit proces gaat spelen om deze persoonlijke groei te realiseren. Je focust in deze gesprekken dan op jouw rol als coach van de persoonlijke groei die je teamlid wilt realiseren. Het effect hiervan is dat de persoonlijke band tussen de speler en de coach hechter wordt. Je teamleden willen ook als individuen worden herkend. Natuurlijk leveren zij graag een bijdrage aan de teamprestaties, maar door de individualisering willen mensen ook herkenning voor hun persoonlijke ambities en wensen. Met behulp van het Groeigesprek waarin je het groeicontract bespreekt vormt een stevig fundament voor de start van een nieuw werkverband met een medewerker.

  1. Belangrijke vragen/thema’s tijdens deze groeigesprekken zijn:
    1. Waar wil jij persoonlijk over een paar jaar staan?
    2. Wanneer ben jij persoonlijk trots?
    3. Hoe kan ik voor jou een goede coach zijn om dit te realiseren?

Je zult je realiseren dat het maken van een goede start 1 is, maar het consequent laten voelen dat je met het groeicontract werkt is natuurlijk de volgende uitdaging. Daarover lees je in een volgend artikel meer.  Voor nu wens ik je een goede start als groei coach met je nieuwe medewerkers.

Groei coaching

Wil je meer weten over leiderschap en groeicoaching? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.