+31 (0)165 74 60 15

×
Petra Kerrebijn

17 januari 2021 door Petra Kerrebijn | Tips in tijd van Corona

Hoe vaak ik de afgelopen periode niet vragen heb gehad over het leuk en actief maken van de online trefmomenten die we hebben met collega’s ….. En terecht! Want wist je dat door fun dopamine vrijkomt? En dat we ons hierdoor prettiger voelen, creatiever en oplossingsgerichter?
Dus ….
Hier komen een aantal werkvormen-tips waarmee wij goede ervaringen hebben. Ik heb ze voor je gekoppeld aan het bij Intenza ontwikkelde VTA principe (Vooraf – Tijdens – Achteraf) waarmee je veel meer rendement uit overlegmomenten haalt. Het gaat nog beter wanneer je de VOORAF actie koppelt aan de invulling TIJDENS het overleg en de actie ACHTERAF. Als een trein kom je dan ‘sneller op stoom’. In deze blog lees je per stap 3 tips voor meer fun, interactie en energie VOORAF, TIJDENS en ACHTERAF. De kern? MINDER PRATEN meer DOEN.

Voordat je verder leest:

Bedenk komende 20 seconden minimaal 3 ideeën die je kan benutten voor je eerstvolgende overleg. Als je op bijgaande link klikt op start gaat de tijd lopen! https://onlineklok.nl/timer-20-seconden/

VOORAF TIPS BIJ ONLINE OVERLEGGEN

De vooraf thuisverrassing

online overleg vooraf thuispakket

Dit pakket wordt 2 dagen van te voren bezorgd op het thuisadres en bevat:

 • Iets leuks (bv een beker met geinige tekst (je ziet er super uit vandaag, enjoy this day, help een collega, focus op wat lukt, etc.)
 • Een kleine vooraf opdracht (een kaartje met een vraag om over na te denken; bijvoorbeeld: welke vraag wil je beantwoord zien over product x).
 • Tools waarmee je in de online sessie aan de slag gaat (bv stemkaarten voor de kennisquiz)

De vooraf activeer opdracht

Ook zonder een thuispakket kan je jouw team vooraf al activeren:

 • Serieus: bijvoorbeeld een link naar een inhoudelijk leesstuk. Als je daarbij ook nog een activerende vraag stelt vergroot je het effect: bereid jouw 3 belangrijkste vragen voor. Of bereid voor hoe je dit nieuwe product in 1 minuut uitlegt aan je klant. Met de activerende vraag voorkom je ‘consumptiegedrag’ en stimuleer je actief gedrag in je online meeting.
 • Fun: een link naar een inspirerend filmpje. Ken je bijvoorbeeld dat filmpje van de Jerusalem challenge met die dansende zorgmedewerkers? Als je er een inspirerende vraag aan toevoegt is het niet alleen leuk maar doe je er ook in de sessie je voordeel mee. Bijvoorbeeld: bedenk 1 ding waarin je trots bent op ons team waardoor wij aan het eind van het jaar onze eigen clip opnemen.
 • De ambitievraag: Kies een kaart met een afbeelding of tekst die jou inspireert en noteer daarop jouw top 3 ambities die je dit jaar wil realiseren. Maak een foto van je kaart (zodat je de inhoud altijd op je telefoon bij de hand hebt) en stuur deze kaart toe naar mij als teammanager. Iedere teammeeting kan je dan van 1 van je teamleden de ambitie ‘open laten maken’ en bespreken. Dan heb je in iedere teammeeting een persoonlijk tintje.

TIJDENS TIPS BIJ ONLINE OVERLEGGEN

 • Maak van je overleg een ‘werksessie’ waarin je letterlijk met elkaar aan het werk gaat. Dit is geschikt wanneer je ergens over wil brainstormen, ideeën of oplossingen wil genereren of iets wil uitwerken. Hoe doe je het?
   • Verdeel je team in subgroepen. Doe dit op een leuke manier, bijvoorbeeld:
    • kies 2 collega team leden, deze worden alleen onderdeel van jouw team als je hun hobby weet te noemen. De ‘ken je collega vraag’ kan overal over gaan (favoriete eetgerecht, favoriete vakantieland, favoriete schoolvak lagere school, etc.). Hilariteit alom. 😊
    • of doe het objectief, bijvoorbeeld op basis van leeftijd, verjaardag (degenen die na vandaag het eerst jarig zijn zitten bij elkaar), alfabet, aantal kinderen, mensen met dezelfde hobby bij elkaar. Ga maar los!
   • Geef ieder team max 20 minuten om de oplossing uit te werken. Ook kan je ervoor kiezen om ieder team een andere opdracht te geven waardoor je met elkaar in dezelfde tijd meer bereikt. Tegenwoordig kan je ook in MS Teams heel eenvoudig je team opdelen in subgroepen, zie de instructie hieronder:

  • Haal vervolgens de uitkomsten op en laat andere teams aanvullen. Of doe een 2e ronde in andere teamsamenstelling! En hup: er is veel werk gezamenlijk verzet op actieve manier.
 • Is er een nieuw product of zijn er veel klantvragen? Ga oefenen. Laat ze vooraf de klantvragen naar jou appen. Tijdens de sessie ga je oefenen op het reageren op klantvragen. En achteraf …. deel je met elkaar de leukste of grappigste klantreacties in de groepsapp. Als ieder teamlid er iedere week 1 appt houd je het langer op de mentale radar!
 • Wil je kennis overbrengen? Benut dan eens de kennisquiz. Hoe werkt het? Jij noteert per sheet een vraag met een A of B antwoord. Jouw teamleden moeten iedere keer kiezen tussen antwoord A (rode kaart) en B (groene kaart) of tussen Eens en Oneens. Aan de hand van de antwoorden kan je dan in gesprek gaan. Ook kan je diverse online tools hiervoor benutten zoals Kahoot, Menti.com of Woordwolk.nl.
 • Wil je ergens een besluit overnemen? Laat je teamleden dan 3 post-its of velletjes pakken. Op de 1e groene post-it tekenen zij een smiley (ik vind dit super!), op de gele post-it tekenen zij smiley met een recht mondje (wel OK niet super). Op de oranje post-it tekenen zij een sad smiley (ik vind het niet goed). Je spreekt af dat het idee met de meeste groene smileys wint.

 

ACHTERAF TIPS BIJ ONLINE OVERLEGGEN

Ook achteraf kan je veel doen om de energie vast te houden.

 • Maak een leuke foto via schermafbeelding op je telefoon of neem een leuk deel van de meeting op (kan allemaal in MS Teams) en mail deze naar je team voor napret of om thuis te laten zien. online sessie leuk dat je erbij was
 • Deel de resultaten in de groepsapp of via de mail. Onthoud; visualiseren van beelden inspireert meer dan een saai verslag; dus waarom maak je geen verslagvlog? Zo gedaan op je telefoon!
 • Laat mensen een vlogje maken van hun ervaringen en deel deze met elkaar.
 • Stuur nog een extra linkje toe voor extra info of een aansluitend filmpje, etc.
 • Laat mensen in buddies zaken oppakken die zij op originele wijze op afstand delen met het team. Zie hiervoor mijn blog leerestafette op afstand https://www.intenza.nl/artikelen/leerestafette-op-afstand/

WIST JE DAT?

… we inmiddels beschikken over veel actuele online werkvormen, bijvoorbeeld op het gebied van sales, management, talentontwikkeling en teambuilding?

…. de Intenza coach je ook vlak voor je overleg online op uurbasis kan helpen om je overleg te voorzien van leuke inspirerende werkvormen?

… je ook gratis gebruik kan maken van onze inspiratieblogs? Klik op de volgende link en vind diverse artikelen óók over online inspireren. https://www.intenza.nl/artikelen/

Ik wens je veel gave online teamontmoetingen toe!