+31 (0)165 74 60 15

×
Tim van Oosterhout

26 september 2019 door Tim van Oosterhout | Gedrag

Pomodorotechniek

De optimale output en concentratietijd met een tomaat: de pomodorotechniek. Herken je dit? Je dag zit altijd vol hectiek, afleidingen, ad-hoc activiteiten, binnenkomende mails, WhatsAppjes en collega’s aan je bureau. Het is lastig om je goed te focussen. Te veel prikkels. Je stelt grote zaken uit, voelt de stress van de deadline en krijgt niet af wat je wilt. Het lijkt onmogelijk om écht even een paar uur voor jezelf in rust te claimen.

Herkenbaar?

Dan kan de Pomodorotechniek de oplossing bieden!
Het beste van alles is dat het eenvoudig én effectief is! Het verhoogt je concentratie en je wordt een stuk effectiever!

Wat is de Pomodorotechniek?

De Pomodorotechniek is een tijdbeheersysteem dat mensen aanmoedigt om te werken met de tijd die ze hebben – in plaats van ertegen. De techniek werd eind jaren ‘80 uitgevonden door professor, en bestseller auteur Francesco Cirillo.

Hoe werkt de Pomodoromethode?

Splits je taken/werk op in korte focussprints (“Pomodoros” genaamd) van maximaal 25 minuten. Na iedere sprint neem je 5 minuten pauze. Je traint zo je hersenen om zich gedurende 25 minuten te concentreren en krijgt zo ook regelmatig pauzes. Dit versterkt je motivatie en houdt je creatief. Je haalt zo meer deadlines met optimale scherpte.
Je mag maximaal 4 pomodoros achter elkaar plannen. Daarna neem je verplicht een langere pauze van ongeveer 15 tot 20 minuten.

En streep ook echt te taken af die je gedaan hebt. Het bewust afronden is een geweldige energybooster. Na verloop van tijd zal aantoonbaar je concentratie en effectiviteit verbeteren.

pomodorotechniek

Moet de pomodorotechniek met een eierwekker?

Alsjeblieft niet! Je collega’s zien je al aankomen. Er zijn heel handige apps voor te downloaden, zoals:

  • Focus Booster (Web, Windows, macOS, iOS, Android)
  • PomoDoneApp (Web, Windows, macOS, Linux, iOS, Android) for
  • Be Focused (macOS, iOS)
  • Tomatoes (Web)
  • Engross (Android)
  • Pomodoro.cc (Web)
  • Timerdoro (Web)

Waarom werkt de pomodoromethode het zo goed?

De 25 minuten timer wekt een gevoel van urgentie op, waardoor je meer voortgang maakt. De tikkende timer herinnert je eraan om op te staan en pauze te houden. De ‘gedwongen pauzes’ houden je energiek.

Werkt de pomodorotechniek meteen en voor iedereen?

De pomodoromethode is heel leuk om te ervaren. Aanvankelijk voelt het werken in zulke 25 minuten pomodores onnatuurlijk. Er zullen – vooral in het begin – momenten van verleiding zijn om de 25 minuten tijd te negeren en door te werken. Maar als je het een paar dagen volhoudt en je aan je 25 minuten pomodoros houdt, merk je snel dat je meer afkrijgt in minder tijd, met meer effect. Je bent dus waanzinnig productief! En je laat je minder afleiden door binnenkomende mails, apps, pop-ups omdat je 100% gefocust bent op het afmaken van je taak.

Zit je hoofd helemaal vol en word je gek van de alledaagse hectiek? Schrijf je dan in voor de training Time Management. We zorgen ervoor dat jij weer in staat ben je werk te kiezen in plaats dat het werk jou kiest.

Slimmer omgaan met je tijd?

Schrijf je in voor de training Timemanagement.