+31 (0)165 74 60 15

×

2 september 2014 door Freek Donkers | Leercultuur

Wanneer we het in de sport over records hebben, dan hebben we het eigenlijk over best practices. Elk record is een voorbeeld van een best practice en in de sport hoef je niemand uit te leggen dat je ernaar moet streven om het bestaande record te verbreken. Om dat te doen probeer je te leren van de nummer één, die persoon of organisatie die op dat moment de beste dienstverlening of het beste product in de markt zet. Zoek als leider naar de best practices van je afdeling, succes verkoopt immers beter dan idee. Ook het verder uitwerken, verbeteren, verfijnen van een best practice kan leiden tot de nodige successen.

Wie had voor de zomer ooit gedacht dat het Nederlands Elftal met 5-1 Spanje op het WK zou verslaan?

Respecteer het verleden en durf je koers vast te houden

Ondanks de felle kritiek voorafgaand aan het WK op het Nederlands Elftal legde Louis van Gaal rustig deze kritiek keer op keer naast zich neer en hield vast aan zijn spelconcept. Louis had in de afgelopen jaren ook veel ervaring opgedaan met succesvolle spelconcepten bij Ajax, Barcelona en Bayern München. Vergeet nooit waar je vandaan komt. Dat levert je bovendien nog eens een dosis oprecht respect op.

Betreed de onbetreden paden

Of het nu gaat om het aantrekkelijker maken van een spelletje als voetbal of om de ontwikkeling van baanbrekende software, het heeft allemaal te maken met de zoektocht naar manieren om het anders te doen. Stilstand is immers achteruitgang. Tijdens het maken van een exacte kopie kan er altijd iets fout gaan en het resultaat is vaak slechter dan het origineel. Om die reden voegt de ware visionair altijd iets toe. Hij kijkt met andere ogen naar hetzelfde object, concept, probleem of principe. De kinderlijke blijheid na het redden van de beslissende penalty van Tim Krul werd bewerkstelligd door het aanschouwen van een radicale vernieuwing van iets waar ‘we’ (de niet visionairs, de volgers) nog nooit op die manier over hadden nagedacht (keeperswissel in de laatste minuut van de verlenging). Oh, zo kan het dus ook….!?

Meer weten?

Neem geheel vrijblijvend contact op met Intenza.