+31 (0)165 74 60 15

×
Kees van Leeuwen - Intenza

7 februari 2023 door Kees van Leeuwen | Gedrag

Doelen realiseren … 2 keer met je ogen knipperen en de eerste maand van 2023 is alweer voorbij. Voordat je het weet is het al weer kerst! En zeg eens eerlijk, ben je al vol uit de startblokken gekomen om jouw zakelijke voornemens in 2023 te realiseren? We horen van veel professionals dat ze het lastig vinden om van plannen naar doen te komen. In dit artikel vind je een aantal praktische tips om succesvol in beweging te komen en echt je doelen te realiseren!

Doelen realiseren: de eerste beweging is vaak het lastigst

De trouwe lezers van onze nieuwsbrief weten het maar al te goed: om van ambitie naar resultaat te komen is gedrag de succesfactor. Voor veel mensen is het realiseren van de eerste beweging misschien wel de lastigste stap. Je kunt het vergelijken met het in beweging brengen van een zwaarbeladen kar. Zodra deze eenmaal rolt, kost het minder moeite om de vaart er in te krijgen. Hetzelfde geldt voor jouw doelen. Zit de beweging erin, dan rol je lekker door. Hieronder staan 3 succesfactoren uitgewerkt die bijdragen om deze eerste beweging te maken bij het realiseren van je doelen.

Vertaal deze drie succesfactoren meteen naar je eigen doelen. Je start meteen je eigen beweging!

Voor welke uitdaging sta jij?

1. Start met quick wins

Zorg dat je snel succes behaalt, zodat je snel enthousiast wordt van de eerste acties die je aan het doen bent. Immers, succes is leuk en smaakt naar meer! Als je bijvoorbeeld als adviseur meer relatieverdiepingsgesprekken wil gaan voeren, selecteer dan 2 namen van klanten waar je binnen 2 dagen contact mee gaat opnemen. En selecteer dan vooral die klanten waar je relatief makkelijk een afspraak mee kunt maken en waar je een goede klik mee hebt. Op die manier boek je snel je eerste successen, kom je in een flow en is de stap naar de volgende 2 klanten snel gemaakt! Quick wins helpen je dus bij het doelen realiseren.

Kijkend naar jouw doel, welke eerste leuke en laagdrempelige stap kun je maken? Plan het meteen in!

2. Mobiliseer je omgeving

Als je wil stoppen met roken, vertel dan aan iedereen dat je volgende week maandag stopt. De sociale controle zal veel groter zijn! Hetzelfde geldt voor je werk. Schrijf bijvoorbeeld op een flipover welke klant je in de komende week gaat benaderen en welk succes je daarbij wil boeken. Iedereen die bij je binnenkomt, stelt je er ongetwijfeld spontaan een vraag over. En het gaat jou natuurlijk niet gebeuren, dat als gevraagd wordt naar jouw eerste successen je met een mond vol tanden staat. Een ander voorbeeld is het benutten van de 10 voor 10-regel waarbij je met elkaar voor 10 uur ’s ochtends 10 klanten benaderd. Als je met elkaar belt of acquisitiemails stuurt, dan kun je elkaar scherp houden en zorg je dat je de acties doet die je hebt voorgenomen. Natuurlijk niet vergeten na afloop de successen met elkaar te vieren;-) wanneer je je eerste doel hebt bereikt.

Je hebt je quick wins bepaald. Hoe ga jij je omgeving mobiliseren? Hang je een flip-over bij je werkplek? Deel je het met je collega’s? Schakel je een buddy in?

3. Scenariodenken

We merken bij veel van onze klanten, dat ze veel baat hebben bij het vooraf nadenken over mogelijke crisismomenten. Door vooraf na te denken over wat je kan weerhouden om je acties uit te voeren en hoe je op dat moment gaat handelen, vergroot je jouw realisatiekracht. Stel dat je je hebt voorgenomen om als professional meer te gaan netwerken. Maar je kent jezelf en wilt op het laatste moment nog wel eens afzeggen. Bedenk dan vooraf welke uitvluchten er zouden kunnen zijn om niet te gaan en hoe je daar mee gaat dealen, zodat je wel gaat. Wie denkt in scenario’s heeft meer grip op zijn eigen gedrag!

Wat kan jou weerhouden om de eerste stappen te zetten? En hoe ga je hier mee om als je de uitvluchten voelt aankomen? Ook hierbij kun je je omgeving betrekken.

Meer tips over doelen realiseren

Wil je meer tips over hoe je de eerste beweging kunt maken bij het doelen realiseren? Download dan gratis hoofdstuk 4 uit de het Intenza managementboek: De Management Makeover.

Download Doelen Realiseren

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.