+31 (0)165 74 60 15

×
Tim van Oosterhout

19 januari 2022 door Tim van Oosterhout | Timemanagement

Eat that Frog

Eat that frog, oftewel slik die kikker, is een absoluut powertool om elke dag uitstelgedrag te voorkomen! Nu krijg je niet direct trek om je tanden in een kikker te zetten. En die associatie is precies waar Brian Tracy op doelt toen hij de titel voor zijn boek koos. Tracy ontdekte dat heel veel mensen zich herkennen in het fenomeen ‘spontaan uitstelgedrag’. Dus dat je weet dat je iets moet doen en weet dat het belangrijk is… maar je kiest er toch voor om andere taken op te pakken. En dat iedere dag opnieuw, totdat de deadline vlak voor je neus staat. Zijn advies: eat that frog!

slik de kikker

“Aan het begin van je (werk)dag weet je dat je die dag nog een paar kikkers moet slikken. En die kikkers zijn een metafoor voor zaken waar je echt tegenop ziet. Een slechtnieuws gesprek, een klacht nabellen, een confrontatie aangaan, iemand een teleurstellende mededeling doen, iets waarvan je niet weet hoe het moet of wat je gewoon niet leuk vindt.”

Brian Tracey

 

Slik de kikker

Je weet dus dat je een kikker moet slikken, maar eerst openen we even de mailbox en voor je het weet ben je vertrokken. Mensen helpen, even wat wegwerken… heerlijk! Het maakt niet uit wat je die dag doet, want zo nu en dan komt toch die kikkersmaak weer in je mond. Want wat je ook aan taken consumeert, alles heeft een kikker bijsmaak. Het levert zelfs spanning op elke keer dat je aan die kikkers denkt, dit vreet energie.

Volgens Tracey moet je dit proces omdraaien, met een verbluffend resultaat.

Hoe?

  1. Begin je dag, elke dag, dus vóórdat je in werkmodus komt, met het bedenken van je 3 dikste en smerigste kikkers voor die dag. Onder de douche, tijdens het rondje met de hond, aan het ontbijt of onderweg naar je werk.
  2. En tijdens deze 5 a 10 minuten, regel je meteen de eerstvolgende stap voor elke kikker, zodat je niet meer terug kunt. Dus verklein je kikkers tot kikkervisjes. Weet je niet hoe iets moet? Blok een half uurtje google-tijd om te zoeken naar een goed stappenplan. Of app een collega met wie je graag wil sparren over die kikker. Moet je iemand confronteren of slecht nieuws brengen? Dan stuur je een bericht dat je hem of haar om 10.00 uur belt om iets te bespreken.
  3. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet kom je tot een verrassende conclusie: een goed bereide kikker smaakt gewoon naar malse kip! Negen van de tien keer, als je er eenmaal aan begonnen bent, valt het reuze mee! Dat geeft een bak energie om die zaken af te ronden. En je hebt nog heel veel lekkere maaltijden aan taken om eventuele kikkersmaak weg te spoelen.
  4. Mocht je nu een ervaren kikker-eter zijn na een paar dagen, dan kun je in “EAT THAT FROG” leren hoe je grote projecten en taken leert verdelen in ABCDE kikkers, waarbij je kunt prioriteren: A: moet vandaag gebeuren en is belangrijk voor het resultaat. B: zou mooi zijn als het vandaag lukt, maar mag ook morgen. C: is nice to do als er tijd over is. D: is niet noodzakelijk en niet voor nu. E: is iets waar jij je niet eens mee bezig zou moeten houden. Begin bij het bedenken van je 3 kikkers, en categoriseer ze. Beperk je tot de A’s en vul aan met B tot max 3.

 

Meer timemanagement tips. Lees ook:

The hour of power! In slechts 1 uur per week de controle terug
Weg met die losse eindjes
Breng focus aan met jouw Buffett List
Pomodorotechniek

Weg met dat uitstelgedrag! Eet die kikker. Heel veel succes! Wil je nog meer handige tips en tricks om je persoonlijke effectiviteit te vergroten. Meld je dan aan voor de training Timemanagement.

Persoonlijke effectiviteit vergroten?

We helpen je graag!