+31 (0)165 74 60 15

×

Groeien in de nieuwe werkelijkheid

Elke verandering brengt kansen met zich mee. Zo ook de huidige periode waar we in zitten. Wat doe je? Pak je de kansen? Ga je proactief aan de slag om jouw team te versterken? Om te excelleren in deze tijd en de periode die volgt?

Management by development

Als manager van jouw team kun je aan diverse knoppen draaien om het resultaat van je team positief te beïnvloeden. Knoppen zijn bijvoorbeeld Resultaten, Activiteiten en Competenties.

  1. Resultaat. Als je alleen stuurt op resultaten is het management by hope. Hoe de resultaten tot stand komen is een black box. Je komt er pas achter als het verkeerd gaat als je resultaten achter blijven en dan is het te laat.
  2. Activiteiten. Uitsluitend sturen op activiteiten is management by fear. Het grote nadeel is dat de activiteit het doel wordt. Dit kan je even doen maar als je dan niets toevoegt worden mensen er gek van, bovendien doodt het de creativiteit van mensen
  3. Competenties. Op basis van je analyse van de Resultaten en Activiteiten, dus WAT doet men, benut je ook de competenties (HOE doet men het) om de output te verbeteren. Ook wel management by development.

Natuurlijk moet er een gezonde balans zijn tussen de drie knoppen. Dat geeft de meeste kans op succes. In dit artikel gaan we in op competenties, waarbij het accent niet ligt op het ‘wat’ maar op het ‘hoe’. Ook wel management by development genoemd. En het mooie is dat, wanneer je als manager de kwaliteiten van jouw team ontwikkelt, je een meer blijvend resultaat bereikt. Dus zorg dat jij de inspirerende leider bent voor jouw team door hen te coachen of te trainen.

Train zelf met je team

Hoe je dit als manager kunt doen is onder andere door regelmatig tijd vrij te maken om zelf met jouw team te trainen. Oefen daarbij op situaties zoals deze in de praktijk voorkomen. Met als bijkomend voordeel dat je zelf ook een enorme positieve groei doormaakt. Wanneer je een mini sales training aan jouw team geeft, dan kun je de volgende structuur goed benutten:

  • Interactief: betrek jouw team door ze af en toe vragen te stellen.
  • Presenteren van theorie: leg kort de relevante theorie uit.
  • Presenteren van de oefening: vertel de oefening die je team mag gaan doen.
  • Oefenen: zorg dat iedereen aan bod komt.
  • Nabespreken: benut iedereen in het bespreken wat goed ging en wat beter kon.

 

Bij een echte praktijktraining praat je niet over het vak, maar zorg je er voor dat jouw team aan de slag gaat. Behoud de ideale verdeling in de tijd van 20% theorie en 80% oefenen en nabespreken. Voorkom dat jouw team vragen blijft stellen en dus niet aan oefenen toekomt.

Bovenstaande tip komt uit de Sales Succes Aanpak. Een programma voor commercieel managers die in 12 weken willen groeien als inspirerende leider, meer rendement uit hun team willen halen en hun omzet een boost willen geven. Vol inspirerende filmpjes, praktische tips, mini sales trainingen et cetera tegen een uiterst scherp tarief. Meer informatie over de opzet, die is afgestemd op de nieuwe werkelijkheid, vind je hier: Sales Succes Aanpak.

Voorbeeld mini sales training

Ik ontvang graag een voorbeeld van een mini sales training die ik met mijn team kan doen.